Trpělivost dochází i městským zastupitelům, kteří mají v červnu projednat novou městskou vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti.

Pouť mezi výjimkami

„Slýcháváme občas, že takové vyhlášky zbytečně omezují osobní svobodu. Nebo že pití nepůjde účinně kontrolovat, protože si pijáci zakryjí láhev neprůhledným sáčkem. Jiní upozorňují na vtipálky, kteří si do lahve od piva přelijí třeba minerálku a budou sledovat, co se bude dít. Já ale přesto považuji přijetí této vyhlášky za potřebné," netají se starosta svým názorem.

Podle platné legislativy nemohou podobné zákazy platit plošně. Ronovští proto předpis „napasují" jen na vymezené lokality. Zákaz by navíc neplatil například o pouti nebo při oslavách Silvestra.

Chybějí strážníci

Vyhláška o pití alkoholu na veřejnosti platí už od roku 2008 v Heřmanově Městci. A momentální výsledek? Nic moc. Plyne to alespoň ze slov starosty města Aleše Jiroutka.

„Vše fungovalo, dokud jsme měli smlouvu s pardubickou městskou policií. Po vypršení spolupráce není nikdo, kdo by zákaz kontroloval," přiznává starosta.

I to je prý jeden z důvodů, proč se Heřmanoměstečtí možná časem znovu poohlédnou po nějakých strážnících v uniformách.

Dodejme ještě, že v největším městě okresu, v Chrudimi, pití na veřejnosti zakázáno není. Například v Pardubicích ale takový zákaz platí.