Vše má voličům evokovat, že to je právě ČSSD a její předseda, jinak též ministr vnitra, kteří zajistí lidem bezpečí, dostatek ochranných pomůcek (na rozdíl od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z konkurenčního ANO, jak bylo zmíněno) a pracovní místa.

„Ukázali jsme rozhodnost, pracovitost a kompetenci tam, kde jiní selhali. Ve straně je spousta lidí, kteří jsou schopní a pracovití. Takové kandidáty naše země potřebuje a ČSSD je voličům nabízí,“ řekl Hamáček.

Výuka s otazníkem

Pohříchu na pódiu v tu chvíli chyběli hejtmani, kteří své posty obhajují a patřili k těm úspěšným: Ivana Stráská, Martin Netolický a Jiří Běhounek. Možná proto, že proti Stráské v Jihočeském kraji kandiduje Změna 2020 bývalého místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly, Netolický se v Pardubickém kraji postavil do čela trojkoaličního uskupení a Běhounek z Vysočiny není členem ČSSD.

Otázka tedy zní, zda budou voliči vnímat Hamáčkův tým jako partu záchranářů pro „extrémně špatné počasí“, nebo coby rozhádané a do sebe zahleděné individuality, jimž jde hlavně o vlastní kariéry.

Nelze ale nepřiznat, že skomírající partaj polil živou vodou právě její lídr. Krajské volby se tak nečekaně stanou i soubojem Andreje Babiše a Jana Hamáčka jako tváří svých stran – ANO a ČSSD.