Poté, co ve čtvrtek pražský Městský soud zrušil čtyři nařízení Ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb lidí a maloobchod, dal vládě do pondělí na to, aby zjednala nápravu. Soudce zpravodaj výslovně uvedl, že se nezabýval správností, ale pouze zákonností, nezrušil tedy ta opatření proto, že by mu přišla moc přísná, ale proto, že má na ně ze zákona v nouzovém stavu právo jen vláda jako celek, a ne jednotlivé ministerstvo.

Podnikatel Otto Daněk: Vláda nepomáhá udržovat výrobu

Vláda ale bezprostředně poté, tedy ne až v pondělí, ale hned ve čtvrtek rozhodla zároveň o dvou věcech. Zároveň navrhla prodloužit nouzový stav, který jediný jí umožňuje svobody práva a omezovat, a mimo to také třeba umožňuje přidělování miliardových zakázek na zdravotní pomůcky z ruky a bez výběrek, různým i pochybným firmám našim i zahraničním. To by bylo v rámci dosavadní strategie sice nepříjemné, ale pořád pochopitelné, protože je-li stav vážný, je potřeba rozhodovat rychle a tomu dočasně podřídit dokonce i transparentnost.

Matěj Stropnický
- narozen 1983
- politik a novinář
- působil v řadě funkcí v pražské komunální politice, mezi lety 2014 a 2015 byl náměstkem primátorky
- od roku 2003 je členem strany Zelených, vedl ji v letech 2016-2017

Vláda ale týž den zároveň rozhodla o obnovení volnosti cestování do zahraničí, byť je výběr cílových zemích omezený dáno jejich vlastními restrikcemi. To samozřejmě v duchu dosavadní strategie a také podle nesouhlasu vládních epidemiologů, kteří tento krok nedoporučili a kritizují ho, zvyšuje riziko nákazy v mnohem nakaženějších zemích nebo tam, kde mají jinou strategii a například cíleně promořují. Po návratu je nařízena karanténa, moc ale nevěřím, že ji budou lidé dodržovat, morálka trochu slábne. Když se doteď, celkem logicky, tvrdilo, že cestování přijde na řadu až jako poslední, proč najednou ten obrat?

Nebyl nutný. Je v naprostém rozporu s jinak pozvolným uvolňováním. Je v rozporu s odbornými doporučeními ministerských expertů. Je v rozporu s požadavkem pokračování nouzového stavu, který umožňuje ostatní restrikce prodlužovat.

Josef Středula: Nechceme být smetištěm pro ztráty z půl Evropy

Jsem připraven jako dosud trpělivě snášet omezení, když je vláda uzná za vhodná a nutná pro naši bezpečnost, co ale odmítám je prodloužit žůžovej stav nekontrolovatelného státního čachrování a umlčet jeho vlivné či hlasité kritiky povolením cestovat. Je to nebezpečné a chaotické politické rozhodnutí.

Je zcela zřejmě ústupkem nějakému nátlaku, přičemž nevíme přesně jakému, možná nátlaku hlasitých kritiků prý autoritářských omezení svobody, mnohem spíš ale nátlaku velkého byznysu, který už karanténu hranic svého podnikání odmítá snášet a má na rozdíl od první skupiny na vládní rozhodnutí vliv. Tohle rozhodnutí staví dosavadní (celkem úspěšnou) vládní strategii úplně na hlavu a vnucuje otázku: jsou krizová opatření ještě spravedlivá?

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Mám neodbytný dojem, že vláda svoji strategii snědla, žádnou už nemá a odteď bude rozhodovat po chuti tomu, kdo ji k tomu v zákulisí přiměje. To je velmi nepříjemné a povede to brzy k většímu a většímu porušování i ostatních nařízení, která byla zatím víceméně solidárně dodržována. Nechci domyslet co tato ztráta důvěry způsobí, přijde-li za pár týdnů pandemie druhé kolo.

Profesor Aleksi Šedo pro Deník: Promořit-nepromořit? Zatím o viru nevíme dost