Okamžitě ho zatkl a poslal, zatím, na tři a půl roku do vězení. A bude-li třeba, najde se nějaký další důvod, proč ho tam nechat ještě mnohem déle.

Kreml se ani nesnažil předstírat zákonný postup či snahu vyjít EU nebo Německu, kde je Navalnyj obrovská kauza, vstříc. Podobně se chová Rusko i na Ukrajině, kde se nepohnulo za rok vůbec nic. Krym i východ Ukrajiny zůstávají okupovány Ruskem, jen v různé formě, a Moskva dělá vše proto, aby to tak zůstalo navždy.

Maturitní zkouška přestává být zkouškou

Jet v tento okamžik do Moskvy a snažit se o nějaké oživení vztahů s Ruskem, jak se o to nyní pokouší šéf unijní diplomacie Josep Borrell, je nejen nesplnitelný úkol, ale je to i chyba. Je to podání ruky ve chvílí, kdy vám plivanec toho, komu tu ruku podáváte, ještě stéká po tváři.

Putinův režim ztrácí půdu po nohama. Je zkorumpovaný, neschopný pozdvihnout upadající zemi, zvyšující represe, protože jeho podpora mezi Rusy slábne. A EU, Západu, škodí, kde jen může. Podporovat jeho legitimitu je cesta do pekel. Správnou cestou je konečně sáhnout na stovky miliard dolarů, které si špičky ruského režimu ulily na Západ. A až je to zabolí, začít s nimi vyjednávat. Jinak si koledujeme jen o další ruské plivance a podrazy.