V debatě na TV Nova před krajskými volbami se lídři opozice Ivan Bartoš (Piráti) a Petr Fiala (ODS) prsili, že by covidovou situaci zvládli lépe a nemátli veřejnost chaotickými výroky.

Ministr Prymula chce najednou nouzový stav. Proč?

Vzápětí moderátor Fialu usvědčil, že to byl právě on, kdo v létě volal po rozvolnění striktních opatření a bagatelizoval nošení roušek. Teď se Fiala tváří jako borec, který dopředu všechno věděl. Jediný nápad, s kterým přitom šermoval, byl vznik dalšího (zbytečného) krizového orgánu, tentokrát pro situaci ve školství.

Andrej Babiš působil v debatě unaveně a bez energie. Jen hlupák by mu to vyčítal. Ačkoli ho často kritizuji za nejedno chybné či populistické rozhodnutí, jeho pracovitost a snahu vyřešit pandemickou pohromu jsem nikdy nezpochybňovala. Teď povolal k veslům epidemiologa Prymulu, tak ho musí nechat veslovat.

Tah Prymulou. Bude stačit?

Je to právě ministr zdravotnictví s potřebnou kvalifikací, který ví, co je nutné udělat, aby se křivka nákazy zploštila. Distanční výuka na středních školách a rázné omezení volnočasových aktivit po dobu 14 dnů jsou zcela namístě.

Přestaňme na chvíli kafrat a poslechněme člověka, který tomu zkrátka rozumí. A platí to i pro premiéra Babiše.