„Koho budeš volit, Losnu, nebo Mažňáka? Ale třeba Bažňáka,“ zní z Foglarových Stínadel. A Stínadla připomíná i letošní volební nabídka. Hned za cedulí Trutnov mě vítá hlava v nadživotní velikosti. „Uspíšíme dálnici.“ Už zas? Vždyť z toho Velká hlava, krajský lídr ODS, vaří kampaň už několik let, ale kde nic tu nic a Poláci jsou už se svou částí za bukem…

Miroslav Kalousek
Zdražování? Babišova vláda si ho přeje, Agrofertu to vyhovuje

Křižujeme republikou a bavíme se předvolebními hesly. Spolu chtějí změnu, jenže se starými jmény. Přísaha, strana jedné tváře, přísahá, že zatočí s korupcí. Sociální demokracie se zakopává do autu sama. SPD chce potopit Piráty, a ti zase se Starosty slibují vrátit zemi budoucnost.

Martin Věchet
je aktivista, publicista a fotograf

Vzpomenu na bajku o jejich lídrovi z mého kraje, který před pár lety zahájil kariéru. Za slib finančního příspěvku po volbách odvolal, co se odvolat dalo. Kritizoval, ale Velké hlavě pak skočil kolem ramen. Velká hlava se otřepala a ambiciózního piráta sežrala.

Ale i starostové mají svoji kapřici! „To je ta, co štvala lidi, ať na nás vezmou vidle,“ zní ze zadního sedadla ke starostce z vesničky pod horami. To když jsme chtěli na soukromé louce pod Havlovým Hrádečkem udělat setkání hudebníků.

Premiér Andrej Babiš
Kalouskova obsese Babišem

Jdu na Pivo s Mirkem. Mirek, bývalý ministr a lídr TOP 09, prosazuje změnu, „které máme věřit“. Mám ho rád. Je vtipný, chytrý. Glosuje, reaguje hbitě a vyzývá k porážce velkého zla. Ale jak věřit změně prosazované starými strukturami? Nevýrazný modrý předseda z ODS není žádným nováčkem. A naše Velká hlava byla už před Listopadem pod krajským národním výborem, kde pracovali jen ti nejprověřenější. Pak zmodrala.

Zdroj: Deník

 Projíždíme Moravou. Hele, Babiš! „Budu se za vás rvát až do roztrhání těla,“ v roláčku zaujímá   boxerské postavení. Namísto počítačem vyhlazených panáků v saku působí antikulturisticky, jak z Fantomasovy ochranky. Opět promyšlený tah z Prchalovy dílny.

Vracím se do rodiště a Velká hlava už visí na všech nárožích. Tam, kde bývaly jiné podobizny a rudé hvězdy, svítí teď modrá. Hlasujeme, která je největší. Vítězí obří hlava na třípatrovém domě. Té může konkurovat už jen obludná Leninova hlava v Žilině.

Historik Michal Stehlík
Už zase osudové volby?

Raději si v autě pouštím Jacka Kerouaca, který se dotýká všední reality víc než všechny hlavy papalášů dohromady. Jack zrovna na zadním sedadle svádí Marylou… Bavím se a přeji si, ať se my nenecháme tak jednoduše svést a oblbnout. Ve vší úctě k Jackovi.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.