Konkrétně od soboty, kdy šéf diplomacie Tomáš Petříček a jeho předchůdci Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) zveřejnili v Právu „výslovně kritické“ stanovisko k plánované izraelské anexi části palestinských území.

Ministerská partie

Izraelsko-americký plán by totiž prakticky znemožnil vytvoření palestinského státu. Ačkoli jde o postoj sdílený mnoha státy EU a z hlediska mezinárodního práva je naprosto opodstatněný, v tuzemsku je to cosi nevídaného.

ČR je těsným spojencem Izraele, Miloš Zeman opakovaně vyzývá k přesunu naší ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, vlády obou zemí společně zasedají.

Zeman dokonce promluvil v Knessetu, což je výjimečná pocta. Petříčkovu sólo akci tudíž vnímá jako ránu pod pás. Také proto, že Hamáček prezidentovi údajně slíbil, že článek nevyjde.

Návrat do škol. Které děti dorazí?

Noční tajné schůzky Tomáše Petříčka s bývalým adeptem na toto místo Miroslavem Pochem evidentně nejsou jen potlachem u sklenky vína, ale určuje se na nich směr české zahraniční politiky. Prezident zuří a žádá Petříčkovo odvolání. I premiér Babiš jeho iniciativu striktně odsoudil. Na další drama je zaděláno. Jako by nestačily trable ve vztazích s Čínou a Ruskem.