Model AMC AMX byl představen 15. února 1968 rovnou ve dvou karosářských provedeních – jako sportovní kupé a jako kabriolet. Obě verze se vyznačovaly elegantním aerodynamickým designem, který byl inspirován ostatními muscle cary. Na rozdíl od konkurence ale působil kompaktnějším a sportovnějším vzhledem.

Zdroj: Youtube

Pod kapotou modelu AMX se nacházela celá řada osmiválcových motorů AMC. Ten nejslabší měl zdvihový objem 4,8 litru a dosahoval výkonu 225 koní. Největší 6,4 litrový motor produkoval 340 koňských sil. Tyto pohonné agregáty byly spojeny s třístupňovou automatickou nebo čtyřstupňovou manuální převodovkou a dokázaly AMX rozjet z 0 na 100 km/h během 6,7 sekundy.

Vůz byl vybaven řadou vylepšení v zavěšení kol včetně nezávislé zadní nápravy, silných tlumičů a přední protiprokluzové tyče. Spolu s lehkou konstrukcí a vyváženým rozložením hmotnosti to znamenalo velmi dobré jízdní vlastnosti, které vychvaloval i automobilový tisk. AMC AMX byl také dobře hodnocen pro svůj výrazný styl, který mu pomohl stát se jedním z nejznámějších a nejvyhledávanějších muscle cars té doby.

Lamborghini Invencible
Lamborghini představilo poslední dva modely aut s čistě benzínovým motorem

Ačkoli AMX není tak známý jako někteří jeho slavnější současníci, například Chevrolet Camaro nebo Ford Mustang, zůstává důležitou součástí automobilové historie a je také důkazem vynalézavosti a kreativity společnosti American Motors Corporation. V posledních letech si proto AMC AMX získal příznivce mezi nadšení a sběrateli klasických automobilů a stal se jedním z nejžádanějších muscle cars 60. a 70. let.

Dnes se na AMC AMX vzpomíná jako na svérázný, nekonvenční sportovní vůz, který řidičům nabízel jedinečný zážitek z jízdy. Ať už jste nadšenci do klasických vozů, nebo jen fanoušci muscle cars, AMC AMX je automobil, který vás jistě zaujme jako skutečná americká klasika.

Zdroj: Youtube

Co je muscle cars?
Muscle car je termín používaný pro označení řady vysoce výkonných automobilů (muscle = sval, svalnatý; car = auto). Ve svém nejrozšířenějším významu se vztahuje na americké automobily s pohonem zadních kol vyráběné v 60. a 70. letech 20. století a vybavené silnými V8 motory. Tyto vozy se prodávaly za cenu dostupnou pro mladou generaci a hojně se také používaly v pouličních závodech. Zdroj: Wikipedie