Automobilka Kia dává i v druhé generaci modelu Niro zákazníkům možnost výběru. Toto menší rodinné SUV si totiž lze pořídit jak v hybridní verzi, tak i plug-in hybridní a rovněž čistě elektrické.

To, že mezi nimi jsou třeba i z hlediska vnitřního prostoru a designu, docela velké rozdíly, jsem vyzkoumal během mezinárodní novinářské prezentace ve Frankfurtu nad Mohanem a v jeho bezprostředním okolí. 

Všechny tři verze si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii.

Nejžádanější verzí na českém trhu bude hybrid. Ten pohání z větší části zážehová čtyřválcová šestnáctistovka, které sekunduje menší elektromotor. Systémový výkon obou strojů je 141 koňských sil. Elektrický agregát využívá elektřinu získanou pomocí rekuperace a ukládanou do vysokonapěťové baterie s kapacitou 1,32 kWh. Na přední kola se výkon přenáší prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky.

Byť baterie částečně zasahuje i do zavazadlového prostoru, lze pod jeho podlahu umístit také rezervní kolo. Verze s jinými typy pohonu tuto možnost už nemají.

Zavazadlový prostor má na auto, které měří do délky 442 centimetrů (o 6,5 více než minulá generace), solidní objem. Pojme 451 litrů. Před ním je ještě dostatek místa pro nadprůměrné narostlé lidi. Jak jsem si vyzkoušel, za 186 centimetrů vysokého řidiče si s rezervou pěti centimetrů před koleny a sedmi nad hlavou sedne stejně velký jedinec.

Nová generace Kia Sportage již dorazila do showroomů
Nová generace Kia Sportage již dorazila k dealerům. Co byste o ní měli vědět?

V Německu jsme samozřejmě zkoušeli výhradně exempláře s maximální možnou výbavou. Přesto mě překvapilo, že lze i v takovém autě třeba ventilované sedačky. V horkém dni jsem to samozřejmě milerád využil.

Kabina nabízí řadu zajímavých řešení. Třeba zajímavé je umístění USB konektorů na vnitřní straně opěradel předních sedaček. Lidé sedící vzadu tak můžou zastrčit dobíjecí kabel do zdířky nacházející se ve výši svých očí a nemusejí (jako v mnoha) jiných autech šátrat kdesi u podlahy.

Praktický je také velký box pod středovou loketní opěrkou. Nachází se v něm dělící příčka, kterou lze vyjmout. Pak lze do tohoto prostoru umístit třeba i solidně velkou dámskou kabelku. Již třeba z nové Sportage známe řešení, že digitální panel má dvojakou funkci. Jednak jím lze nastavovat klimatizaci a jednak audiosystém a navigaci. Stačí mezi jednotlivými režimy "překlinout" šipku.

Při jízdě se mi velmi líbí, že korejské značky se nevydaly cestou jako ty japonské a nespojily hybridní ústrojí s bezestupňovou převodovkou. Díky klasickému šestistupňovému automatu je v kabině i při výraznějším sešlápnutí pedálu akcelerátoru solidní ticho.

A za kolik tedy vlastě hybrid jezdí? Na palubním počítači jsem při jízdě na městských komunikacích a během výjezdu na nedaleký vyhlídkový kopec zaznamenal průměrnou spotřebu 5,2 litru.

Příjemné rodinné SUV

Jízdní vlastnosti odpovídají rodinnému využití. Podvozek je schopen plavně překonávat zpomalovací retardéry a železniční přejezdy, v kopci ale vůz již i po sešlápnutí plynu až k podlaze výrazněji akcelerovat. Hybrid se poměrně snadno pozná. Má jinou masku na přídi než zbývající dvě verze a samozřejmě na karosérii nenajdete žádná dvířka zakrývající dobíjecí konektor.

Auto jako powerbanka
Auto jako powerbanka: vyzkoušeli jsme kempování s Kiou EV6

Plně elektrická verze, kterou jsem zkoušel jako druhou v pořadí, již naopak má velmi solidní dynamické parametry. Díky elektromotoru s výkonem 204 koňských sil, se rozjede z klidu na stokilometrovou rychlost za méně než osm sekund. Spotřeba na trase činila rovných 16 kWh. Lze předpokládat, že na delší jízdě by ještě klesla a avizovaný dojezd 460 kilometrů na elektřinu uchovávanou v baterii s kapacitou 64,8 kWh by nebyl nereálný.

Toto auto navíc překvapilo tím, že má ze všech verzí největší zavazadlový prostor. Ten zadní s objemem 475 litrů doplňuje ještě uzavíratelná dvacetilitrová schránka na kabely pod přední kapotou. Na druhou stranu, kvůli tomu, že baterie je v podlaze, se poněkud zmenšila výška prostoru v kabině. A to i přesto, že střecha leží o 25 milimetrů výše než u verzí s jiným typem pohonu. Ani tam jsem ale žádným pocitem stísněnosti netrpěl.

A ještě jsem krátce stihl otestovat plug-in hybrid: Přestože jsem vůz přejímal takřka plně nabitý (displej ukazoval stav baterie 94 procent), rozhodl jsem se protentokrát otestovat jen hybridní režim. V něm auto na testovací trase spotřebovalo v průměru 5,5 litru benzínu na sto kilometrů a vystačilo si pouze se silou elektrického motoru, který má výkon 84 koní

Kia Ceed
Kia Ceed po faceliftu vstupuje na trh. Cenovka se ještě vejde pod 400 000 Kč

Dokonce pak v cíli byla vysokonapěťová baterie dobitá ještě o pár procent více, než před startem jízdy. Kia udává, že čistě na elektřinu by tato verze měla být schopná ujet díky baterii s kapacitou 11,1 kWh 59 kilometrů. Nereálné to podle mě za příznivých podmínek není.

Nové Niro má již i české ceny. Hybrid startuje na úrovni 729 980 Kč, plug-in hybrid vyjde nejméně na 1 029 980 a čistě elektrická varianta má základní cenu nastavenu na částku 1 119 980 Kč.