Ceny v Česku letí nahoru, a tak důchodci po lednové valorizaci v průměrné výši osm set korun dostanou mimořádně přidáno ještě jednou v červnu, a to v průměru tisícikorunu.

Právě na důchody přitom každoročně míří absolutně nejvyšší částka z vybraných peněz státu. Podle návrhu rozpočtu, který aktuálně leží v poslanecké sněmovně, to bude 545 miliard, tedy 29 procent všech výdajů.

Senioři a peníze - Ilustrační foto
Důchodci dostanou přidáno. Vláda schválila zvýšení penzí o osm procent

Dalších 250 miliard například přerozdělí ministerstvo školství. Většina z této částky zamíří do regionálního školství. A skoro 90 miliard pak pošle ministerstvo dopravy třeba do Státního fondu dopravní infrastruktury především na budování silnic a železnic.

280 miliard v minusu

Poslanci už minulý týden schválili vládě základní parametry letošního rozpočtu, tedy výši vybraných a přerozdělených peněz. Výdaje tak budou vyšší než příjmy o 280 miliard korun. Pro srovnání: zhruba o polovinu částky, která zamíří na zmíněné důchody.

I tak ale bude letošní deficit skoro o sto miliard nižší, než původně navrhovala bývalá vláda Andreje Babiše.

Jak toho kabinet Petra Fialy docílí? Zhruba dvě třetiny z této částky pokryje vyššími příjmy (na daních se i díky vyšší inflaci vybere víc peněz), zbývající třetinu ušetří na výdajích státu.

„Vláda vysílá správný signál, a to nastolení trendu udržitelného hospodaření,“ okomentoval nižší plánovaný deficit ekonom Raiffeisenbank David Vagen-knecht. „Na systémové změny je pak prostor v následujících letech.“

Kde se uspoří

Uspořit chce vláda například na platbách zdravotního pojištění za takzvané státní pojištěnce, tedy například za seniory, děti či a nezaměstnané.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny 18. února 2022 v Praze.
Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu. Schodek? 280 miliard

Minulý kabinet loni rozhodl o navýšení plateb o dvě stokoruny za osobu měsíčně. Fialova vláda ale ve středu schválila návrh zákona, kterým tyto platby do systému veřejného zdravotního pojištění zmrazí na loňské úrovni. Ministerstvo financí, které návrh připravilo, očekává, že tím ve státním rozpočtu pro letošní rok uspoří čtrnáct miliard korun.

To se logicky nelíbí zdravotním pojišťovnám, které tvrdí, že se jen zvýší deficit zdravotního systému.