Až v pondělí odstartuje nový školní rok, do tuzemských školek a jeslí zamíří opět zhruba 360 tisíc předškoláků, do lavic na „základkách“ zasedne kolem 950 tisíc dětí a střední školy přivítají zhruba 420 tisíc studentů.

Školky jak pro koho

Nejmladší děti, některé už ve věku pouhých dvou let, zamíří do mateřských škol. Podíl dětí mladších tří let v nich v minulém školním roce činil dokonce už 12,5 procenta, vyplývá ze včera zveřejněných čísel Českého statistického úřadu. Situace se výrazně liší kraj od kraje. Dostat dítě do školky totiž není pro všechny rodiče samozřejmostí, zejména ve větších městech.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Z dat za minulý školní rok vyplývá, že například v Praze bylo odmítnuto 35 procent žádostí o přijetí dítěte do školky, ve středních Čechách pak 26 procent. Naopak v Karlovarském kraji neuspělo jen pět procent rodičů.

O děti, které se do předškolní péče přece jen probojují, budou v 99 procentech případů opět pečovat ženy. Mužů-učitelů bylo ve školkách před prázdninami v celé zemi jen 201.

Plné základky

Nejslavnostnější bude pondělí pro více než sto tisíc dětí, které zamíří do prvních tříd základních škol.

Zhruba pětina z nich přitom bude starší sedmi let, neboť dostaly odklad. Zejména z důvodu vývojové poruchy učení či chování – týká se to především chlapců.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

„V minulém školním roce navštěvovalo základní školy celkem 941 tisíc žáků, což je o 15 procent více než před deseti lety,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Maturita táhne

Na středních školách pak budou usilovat tři čtvrtiny studentů rovnou o maturitu. Obory zakončené výučním listem totiž stále příliš netáhnou. Když už, tak se na nich učí chlapci (tvoří dvě třetiny učňů).

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Naopak na gymnáziích výrazněji převládají dívky. V minulém školním roce činil jejich podíl v lavicích 57 procent.