"Česko nesplňuje kritéria pro zemi, jejíž občané mohou volně vstoupit na území Estonska," napsalo na svém twitteru české ministerstvo zahraničí. 

O chvíli předtím se k podobnému kroku rozhodlo také Lotyšsko. Zde od dnešního odpoledne platí povinná 14denní karanténa, kterou není možno nahradit negativním testem. Lotyšské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí totiž dnes Českou republiku zařadilo do takzvané žluté skupiny zemí, ve kterých souhrnný počet nemocných covidem-19 za posledních 14 dní překročil 15 lidí na 100 tisíc obyvatel. Tento limit přesahuje od pondělka.

Omezený vstup Čechům na své území oznámilo v pátek ráno také Slovinsko. Tamní vláda se totiž rozhodla od soboty přesunout Česko, Chorvatsko a Francii ze zeleného seznamu epidemiologicky bezpečných zemí na žlutý seznam méně bezpečných států.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Petříček jednal se Slovinci. Ti si stojí za svým, Češi musejí do karantény

K situaci se vyjádřil i ministr zdravotnictví Tomáš Petříček (ČSSD). "Pro naše občany, které se již nachází na území Slovinska, se nic nemění," řekl na tiskové konferenci. Od půlnoci musí ale čeští občané cestující do země doložit potvrzení o ubytování, negativní test na covid-19 starým nanejvýš 36 hodin, nebo jít do čtrnáctidenní karantény. 

Pouze lokální problém

Podle premiéra Andreje Babiše není ale k přeřazení Česka důvod, neboť existuje jen lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku. "Ráno jsem psal slovinskému premiérovi, abych ho informoval, že není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do jiné zóny," nechal se slyšet předseda české vlády. Jeho slovinský protějšek Janez Janša prý slíbil, že situaci prověří. 

Rušení karantény pro Čechy v Anglii
"Od 10. července 2020, pokud v uplynulých 14 dnech nenavštívili nebo se nezastavili v jiných zemích či teritoriích, nebude u cestujících přijíždějících z následujících zemí a teritorií vyžadována po příjezdu do Anglie 14denní izolace," uvedla britská vláda. Vedle Česka jsou na seznamu také Polsko s Maďarskem, Německo, Turecko, Vietnam, Tchaj-wan či Austrálie.

V Česku dnes zatím přibylo 70 případů covidu, celkem jich je 12 248. Přírůstek do podvečera je stejný jako ve čtvrtek. Vyléčených je 7848 lidí, zemřelo 353. 

Premiér Andrej Babiš
Babiš: Slovinsko nemá důvod k vynětí Česka. Problém je pouze lokální

Za rekordním přibýváním potvrzených případů covidu-19 v předchozích dnech stálo hlavně cílené testování v lokálním ohnisku nemoci na Karvinsku. Tam je ze všech okresů v Česku nejvyšší podíl nových případů nákazy na obyvatele za posledních sedm dní. Na Karvinsku, kde se nákaza rozšířila mezi horníky firmy OKD, bylo za uplynulý týden zaznamenáno přes 279 případů v přepočtu na sto tisíc  obyvatel.