Nadále zůstává v platnosti nařízení, že po příjezdu z drtivé většiny zemí světa do Rakouska se lidé musí uchýlit do desetidenní izolace, kterou lze předčasně ukončit podstoupením PCR testu s negativním výsledkem. Tento test je přitom možné provést nejdříve pátý den po vstupu do Rakouska.

K tomu od pátku přibude povinnost registrace prostřednictvím formuláře, který bude podle APA k dispozici v němčině a angličtině na internetu (www.oesterreich.gv.at).

Česko-německý hraniční přechod Petrovice/Bahratal na Ústecku
Češi si mohou zkrátit cestu přes Sasko. Bez pokut, řekla tamní ministryně

Výjimku z této povinnosti budou mít například lidé dojíždějící přes hranice do práce, lidé, kteří Rakouskem jen projíždějí, a také osoby, které do Rakouska cestují v naléhavé a neodkladné rodinné záležitosti, jako je například pohřeb. Na ty se nebude vztahovat ani povinnost desetidenní karantény.

Karanténa i nadále nebude povinná pro lidi, kteří přilétají z vyjmenovaných zemí málo postižených pandemií, ale i oni se budou muset registrovat. Na tomto pravidelně aktualizovaném seznamu bezpečných zemí jsou nyní Řecko, Finsko, Norsko, Singapur, Japonsko, Jižní Korea, Nový Zéland či Austrálie.

Přísná opatření 

Při registraci bude cestovatel muset uvést nejen své jméno či kontaktní údaje, ale mimo jiné také to, kde se zdržoval ve dnech před nastoupením cesty. Zabránit se tak má tomu, aby například člověk, který cestuje do Rakouska ze Švédska přes Finsko, nebyl zproštěn povinnosti karantény.

Rakouští policisté kontrolují řidiče
Rakousko obnovilo kontroly na hranicích s Českem a Slovenskem. Kvůli koronaviru

Do rakouských koronavirových statistik dnes přibylo dalších 1536 Infikovaných a 24 úmrtí souvisejících s covidem-19. Dohromady už v téměř devítimilionové zemi vyšlo s pozitivním výsledkem 382 258 testů a 6747 nemocných zemřelo. V alpské zemi platí přísná protiepidemická opatření se zavřenými obchody, restauracemi či hotely.