Německá kancléřka Angela Merkelová a italský předseda vlády Guiseppe Conté paralelně vyzvali z důvodu boje s koronavirovou pandemií k uzavření všech evropských středisek do poloviny ledna. Podpořil je i prezident Emmanuel Macron, který pro televizi uvedl, že si nedokáže představit, že by se ve Francii během vánočních svátků mohlo lyžovat. Ale ne všichni s nimi souhlasí.

„Prezident učinil ukvapené oznámení, které Alpám velmi ublíží,“ uvedl pro německou agenturu DW Jean-Luc Boch, šéf francouzské horské asociace ANMSM.

Krásy Krkonoš v listopadu 2020 pohledem trutnovského fotografa Miloše Šálka.
V Krkonoších napadl sníh. Lyžařské areály prodávají skipasy, čelí ale nejistotě

Rakušané trvají na tom, že sezona v prosinci, jen co skončí jejich druhá celostátní uzávěra, začne. Například region Arlberg plánuje otevřít sjezdovky 17. prosince, což je o tři týdny později než zde bývá zvykem. Rakouský ministr financí Gernot Blümel odhadl, že by zemi navržené uzavření zimních středisek vyšlo na dvě miliardy eur.

Davy lidí? Zcela mimo realitu

Lyžovat je nyní možné ve Švycarsku, které není v Evropské unii. Zermatt, Saas-Fee, Verbier nebo Andermatt již nabízí omezený počet vleků, plné otevření se plánuje tuto sobotu. Německou výzvu již odmítlo Bulharsko. Intenzivně se tato otázka řeší ve Slovinsku, Španělsku, Slovensku i Polsku.

„Budeme rozhodnutí respektovat, ale bude pro nás těžké ho pochopit. Vše jsme řádně připravili,“ řekl CNN ředitel francouzského lyžařské superregionu Les 3 Vallées s 600 km upravovaných sjezdovek Olivier Desaulty. Ekonomika této části Alp je založena z 90 procent na zimní sezoně, Vánoce pak tvoří asi čtvrtinu. Val d’Isere plánovalo otevření na 28. listopadu.

„Čekáme, doufáme,“ lakonicky sdělila ředitelka komunikace Cecille Ferrandová. Nejen toto středisko přijalo tvrdá opatření: roušky na lanovkách a v regulovaných frontách, jen omezený počet jízdenek v prodeji na den, všude dezinfekce a přísná pravidla pro obchody a restaurace. A žádné apres ski.

Slovenští policisté kontrolují řidiče na hraničním přechodu Břeclav - Kúty na dálnici D2
Slovensko zpřísní opatření. Při příjezdu do země bude vyžadovat test na covid

„To je zcela mimo realitu, že byste během letošní sezony někde na horách narazili na davy tančících lidí na stolech,“ říká Oliver Corkhill, ředitel britské cestovní kanceláře Leo Trippi, která se specializuje na luxusní lyžařské dovolené ve Švýcarsku. „Pokud Německo s Francií a Itálii vyvinou tlak, bude pro ostatní země těžké nepodlehnout. Švýcaři ho možná ustojí, u Rakušanů a ostatních si tím ale nejsem vůbec jistý,“ dodal Corkhill. Evropská komise již oznámila, že eventuální rozhodnutí o uzavření lyžařský center ponechá na rozhodnutí jednotlivých členských států.

Ředitel cestovky Kaluma Ski, která cílí pro změnu na luxusní francouzské lyžařské destinace, Richard Lumba nabízí ale jiný pohled na současnou krizi. „Každý kdo do hor letos dorazí, se v nich bude cítit jak v jiné galaxii. Poklidná letoviska, pusté vrcholy, liduprázdné sjezdovky s panenským sněhem, které budou jen pro něho. Prostě sen, který se nemusí už opakovat,“ láká Lumba do Courchevelu.