Prázdniny už od pátku

Varování před jízdou do Chorvatska o prvním prázdninovém víkendu bylo slyšet snad odevšad. První víkend v červnu bývá často náročný z hlediska dopravy především proto, že je spojen s následujícími státními svátky, na které si bere volno většina lidí. Někteří proto opět vyjížděli z pátku na sobotu v noci, jiní vyjeli už ve čtvrtek večer nebo v pátek ráno, jelikož letošní odjezd na prázdniny bylo možné prodloužit o jeden den kvůli vysvědčení, které se rozdávalo už ve čtvrtek 30.6. Možná i proto nebyla naše sobotní cesta tak náročná a celou republiku jsme projeli prakticky bez zastavení.

Do Chorvatska přes České Budějovice

Ve strachu před kolonami jsme vyjeli ve čtyři ráno, abychom alespoň Čechy projeli bez nutnosti stát v dlouhých frontách. A to se nám naštěstí vyplatilo. Na hraniční přechod Dolní dvořiště jsme dojeli bez jediného zastavení a popojíždění v kolonách, tudíž za nás tuto cestu můžeme jedině doporučit. Stejnou cestou se vydal i manželský pár, Jaromíra a Miladu, který jsme potkali v následujících hodinách v koloně na chorvatských hranicích.

Kolony na hranicích

Pár kilometrů před chorvatskými hranicemi jsme však narazili na první z několika kolon, která se táhla až k hranicím Slovinska s Chorvatskem. A právě v ní jsme potkali Jaromíra s Miladou, kteří jezdí do Chorvatska na ostrov Murter už více jak padesát let. „Jára jezdil na Murter už se svými rodiči jako malý kluk. Mě vzal s sebou poprvé když mu bylo dvacet a mě patnáct. Letos tu oslavíme čtyřicet let od svatby," vypráví sympatická Miládka.

Na letišti buďte alespoň 2,5 hodiny před odletem na cestě po Evropě, tři hodiny před delšími lety.
Češi špatně balí kufry. Kvůli zakázaným věcem riskují, že na dovolenou neodletí

To Jára měl v mysli jiné vzpomínky. „Když jsme sem jezdívali dřív, všude to hrozně stálo a obecně byly někeré části cesty opravdu nebezpečné. Navíc jsme neměli v autě ani klimatizaci. Kdž si vzpomenu na Obrovac a Benkovac, kde jsme doslova objížděli hory po úzké silnici a báli se, abychom nepotkali v protisměru autobus. Také nebyly dálnice a některé úseky byly opravdu nepříjemné. Na hranicích jsme stávali všude i přes hodinu. Dneska kontrolovali jen Chorvati, takže se to dalo projet docela rychle," říká Jára.

Kdo chce po dálnici, připlatí si

„Každoročně vycházejí různé tipy a návody na nejlevnější cesty do Chorvatska a rady, kudy objet dálnici. Já bych mimo dálnici už nikdy nejel. Ta cesta je vážně rychlá a prakticky bez provozu. Hustší provoz zažívám i při páteční cestě na chalupu," porovnává Jára.

I my máme stejný dojem. Za dálniční známky v Rakousku a Slovinsku a na cestarinách v Chorvatsku jsme v součtu po zaokrouhlení na desítky při převodu na naší měnu zaplatili 2170 korun. Slovinskou dálniční známku jsme sehnali za 30 eur, dvacetidenní rakouskou za 36 eur a na cestarinách v Chorvatsku jsme postupně zaplatili 6, 10 a ze Záhřebu až do Pirovace ještě 143 kun.

Dovolená v době covidu
PŘEHLEDNĚ: Na dovolenou s covid pasem. Podívejte se, co jednotlivé země žádají

Zbavte se všech kun

Pokud se chystáte na cestu do Chorvatska i vy, nezapomeňte přibalit všechny kuny, co máte doma poschovávané z předchozích cest. Příští rok od ledna totiž Chorvatsko přechází na eura, i když podle webu novinky.cz by mělo jít kunami platit ještě celý příští rok.