Silnice II/337 vedoucí z Trhové Kamenice přes Seč a Kraskov až do Třemošnice by totiž v nejbližší době měla být modernizována, stavební práce u Trhové Kamenice již probíhají. A bez silnice není silničního závodu. To však ještě ředitel závodu netušil, že za dva měsíce bude mít úplně jiné starosti. A sotva se jen trochu uklidnila situace kolem nákazy, přišla voda….moc vody…..Kraskov, ač ve středu oblasti postižené červnovými přívalovými srážkami, naštěstí nebyl poškozen tolik jako např. nedaleký Míčov či Heřmanův Městec.

„Letos pořádáme již osmý ročník, takže organizace si snad trochu sedla…“ uvádí organizátor. Mezi organizátory i závodníky se již vytvořilo pevné jádro. Pro organizátory bývá konec jednoho ročníku zpravidla již počátkem prací na ročníku dalším. Již v lednu by měl být znám termín závodu a jeho hrubé rysy, neboť závod je třeba uveřejnit na termínových listinách. Zmiňovaná rekonstrukce silnice by proto byla čarou přes rozpočet. Naštěstí se organizátoři mohou spolehnout na informace z Krajského úřadu Pardubického kraje. „Když zavoláme či pošleme email, vždy je nám obratem sděleno, jaký je momentální stav příprav rekonstrukce a na co se máme připravit.“ uvádí organizátor. Termín závodu se pořádající spolek snaží směřovat na třetí prázdninovou sobotu. Vyplynulo to ze zkušenosti: počátkem prázdnin jsou dva státní svátky, kterých mnoho závodníků využije k dovolené, mnozí i na dva týdny. Jednou spolek zkusil i předprázdninový termín, ale počasí seslalo zimu a deště. Později zase nemusí být optimální kvalita vody v kraskovském rybníce. V neposlední řadě organizátoři nechtějí, aby termín závodu kolidoval s podobnými závody v okolí: Běstvina, Nasavrky, Konopáč. Takže termín kolem dvacátého července je již tradiční.

Když v pátek třináctého (března) přišly první negativní zprávy, ještě si nikdo z organizátorů nemyslel na to, co se stane se závodem. Pak se však i mezi organizátory rozšířily obavy. Naštěstí nejen pro závod epidemie opadla. Organizátoři jsou rádi, že mohou přispět ke znovuobnovení sportovního a společenského života a nabídnout malou náhradu za zrušené akce v okolí. „Po potvrzení konání závodu jsem hned obdržel kladné reakce od oslovených účastníků minulých závodů“ potěšilo organizátora. „Třeba dobrovolní hasiči ze sousedního Žďárce zasahovali v okolí při záplavách a náš závod v minulosti využili jako fyzickou přípravu na zásahy. Tak snad bude nabídka účasti na závodě nevyřčeným poděkováním.“

Osmý ročník amatérského závodu v triatlonu se odehraje v sobotu 25.7.2020 v Kraskově, místní části města Seč v okrese Chrudim. V jednu hodinu odstartují děti všech věkových kategorií na trasu Juniorského duatlonu, upravenou pro jednotlivé kategorie dle věku. Ve tři hodiny pak odstartuje u rybníka Horní Peklo závod pro dospělé a štafety. Po závodě je pro závodníky i diváky připraveno vyhlášení vítězů a předání cen, poté posezení s občerstvením. Závod pořádá Kraskov – spolek pro děti a mládež (www.kraskov.webnode.cz).

Za Kraskov - spolek pro děti a mládež JUDr. Petr Chmelíček