Obec Turkovice se nachází v Pardubickém kraji a je nejvýše položenou obcí /cca 350 m. n.m./ Je proslavená muzikantskými rodinami a tato tradice se stále udržuje díky několika nadšencům. V obci je budova obecního úřadu, ve které má sídlo obecní úřad, pošta a knihovna. Je zde také několik soukromých firem, kostel sv. Martina s okolním hřbitovem a farou, mateřská škola a dětské hřiště. Jsou tady také aktivní spolky, rybáři a hasiči, kteří se zapojují do pravidelných sportovních a kulturních akcí obecního úřadu, který řídí starosta Zdeněk Vítek spolu se zastupitelstvem.

Turkovické heligonky se konaly naposledy v roce 2018 a ze známých důvodů pokračovaly až nyní. Pořadatelé pozvali řadu skvělých muzikantů, kteří se představili v místním pohostinství v sobotu dne 28. 5. 2022 od 13 hodin. Před plným sálem posluchačů a diváků pozdravil moderátor Viktor Taranti všechny účinkující a postupně je zval na jeviště. Vystupovali v pořadí:

1. „domácí“- Jiří Kavalír – Lenka Kondášová – Josef Pecka

2. heligonky z Vysočiny – Kupek /bicí/-Havel-Zápotočný

3. Vlasák Bohumil

4. Hájek Vladimír

5. Dominik Bradshaw

6. Hlaváček Jindřich

7. Růta Josef

8. Student Rudolf

9. Luptovská Hana /housle/ – Trnka Miroslav

10. František Roušar – Trnka Pavel

Přestávku vyplnil host – hráč na Flašinet Josef Výborný a losování tomboly o hodnotné ceny. Dál pokračovali:

11. Vystoupení dětí místních muzikantů s patronem Jos. Peckou st.

12. Duspiva Tomáš – Lenka Kondášová

13. Kroupa Martin

14. Otruba Pavel-Otruba Josef-Adámek Jiří

15. Janeček Václav – Janů Luboš

16. Příhoda Jiří – Zelinger Tomáš – Karabec Tomáš

17. Havránek Miroslav – Kupka Jaromír

18. Hampl Jiří

Celkem se představilo 36 účinkujících s krásnými písničkami, při kterých se všichni skvěle pobavili. Na závěr patří všem účastníkům poděkování za účast, pořadatelům za perfektní zvládnutí celé akce a také mediálním partnerům Pardubickému i Chrudimskému deníku a rádiu Dechovka.

Karel Novotný, publicista a propagátor lidové muziky