Jubilejní Přehlídka dechových hudeb ve Strašově u Přelouče – 5. ročník - proběhla na stejném místě, ale zcela v novém prostředí. Kulturní areál uprostřed obce se díky občanům, v čele se starostou Petrem Kopáčem, změnil k nepoznání, vše zastaralé zmizelo a bylo vybudováno něco neuvěřitelného za poměrně krátký čas. Nyní je tu nové jeviště se zázemím pro účinkující, velká betonová plocha pro diváky a tanečníky, budova na prodej občerstvení, toalety a kryté posezení u bufetu. Celý areál je nově oplocen a kolem dokola je dost vhodného místa na parkování.

Přehrady Fest Seč.
FOTO, VIDEO: Mirai a Pokáč roztančili Seč. Podívejte se na Přehrady Fest!

Samotná přehlídka začala úderem 14. hodiny v sobotu 6. 8. 2022, kdy po první skladbě Venkovské kapely z Vysočiny provedli slavnostní zahájení moderátorka Jana Trojanová a starosta obce Petr Kopáč. Přivítali všechny přítomné, účinkující kapely a sponzory a poděkovali všem, co měli zásluhy na vybudování tohoto areálu.

Venkovská kapela s kapelníkem Jaroslavem Šimkem, tentokrát jako zpěvákem spolu s Martou Řezníčkovou, zahráli do not i k tanci svůj repertoár, který se líbil všem. Jaroslav Šimek svými vtípky doplnil pauzy mezi písničkami.

Druhou kapelou pak byla „domácí“ pardubická Pernštejnka s kapelníkem Vladimírem Černým a zpěváky Anetou Šilhánkovou, Romanem Slavíkem a Tomášem Kynclem. Jejich písničky uváděla stálá moderátorka kapely, zpěvačka, herečka a šaramantní dáma Jana Trojanová z Prahy, která v průběhu produkce zpovídala kapelníka jako vždy s velkým humorem.

Po usazení koše na vlek začíná balení balónu.
FOTO: Vzduchoplavci přistáli u Vlčnova. Koš obřího balónu pojme až 24 pasažérů

Další kapelou byla jihočeská Libkovanka s kapelníkem a nyní i bubeníkem Zdeňkem Benešem a zpěváky Helenou Šafratovou, sestrami Markétou a Kateřinou Fialovými a Jakubem Jírů. Kapela hraje skladby z vlastní produkce a nyní i kapelníkem upravené skladby starošumavských písniček Karla Polaty, z nichž připravuje další svoje CD.

Závěr pak obstarala nejlepší Česká dechovka – Veselka Ladislava Kubeše se zpěváky Blankou Tůmovou, Ivanou Ročkovou, Lubošem Jechem, který také pořadem provázel slovem a vtipy, a Radkem Klusoněm. Repertoár Veselky je známý všem posluchačům, a tak se mohla připojit ke zpěvu i jeho většina. V průběhu produkce Veselky přišla na pódium senátorka za Pardubický kraj Mgr. Miluše Horská, která je od vzniku této přehlídky jejím patronem a má nad ní záštitu. Ta zde poděkovala starostovi a všem občanům za vybudování zdejšího nového kulturního areálu a popřála k tomu hodně krásných kulturních akcí, které se tu budou konat. Pak využila vyhlášené dámské volenky a šla do kola se starostou. Veselka jim k tomu zahrála několik skladeb a tím prakticky skončil jubilejní 5. ročník Přehlídky dechových hudeb ve Strašově. K doplnění nutno dodat, že sám pan starosta předával všem účinkujícím dárkové předměty a ženám ještě květiny. Celý pořad ke spokojenosti účinkujících kvalitně ozvučil Vladimír Černý ml.

Karel Novotný, publicista a propagátor české muziky