Žáci druhého stupně základních škol v Pardubickém kraji se na chvíli proměnili ve skupinku lidí, kteří byli vysláni na záchrannou misi zajatých českých zaměstnanců ambasády. Při této nelehké cestě museli společně splnit některé úkoly a šifry jako tým.

Branně – vědomostní soutěž POKOS byla organizována s hlavním mottem „Nebuď jen žákem, staň se občanem, aneb kde je vůle, tam je cesta“. Stěžejní disciplínou celé soutěže pak byla 4 km dlouhá venkovní úniková hra ve formě záchranné mise, kdy vlastní příběh začíná ve chvíli, kdy nepřátelé nečekaně získají kontrolu nad celým územím. Stovkám lidí se podařilo uniknout, ale bohužel pár českých zaměstnanců ambasády uvízlo v bunkru. Velitel jednotky, který prostor evakuoval, nedokázal všechny zachránit. Byl omezen časem i místem ve vrtulnících. Záchrannému týmu ale zanechal mapu cesty, plán bunkru a několik šifer tak, aby je neodhalili protivníci, kteří bunkr momentálně okupují.

Výstava „Jak bylo ve škole? Dobrý …“
FOTO: Do Galerie Dvojdomek se na čas nastěhovala celá základní škola

Tento pilotní projekt ve formě venkovní únikové hry je zaměřen na problematiku POKOS a řešení krizových situací. Aby družstvo mohlo začít v tomto 4 km běhu, museli na startu vyluštit první šifru a dostat se do trezoru pro první indicii potřebnou k úspěšnému splnění mise.

V průběhu celé cesty děti musely překonat také různé nástrahy, jako je například defekt na kole u auta, kdy družstvo muselo co nejrychleji vyměnit kolo. Na jiném stanovišti zjistily, že jeden z nich je zraněný. Má masivní krvácení na stehně a je potřeba ho ošetřit a přenést. Na dalším pro změnu vznikl požár v jedné části bunkru a bylo potřeba uhasit oheň, kde si vodu musely samy donést z řeky do hasicího přístroje.

„Nejzajímavější pro náš tým byl ze všech disciplín čtyřkilometrový běh. Jsem sportovkyně a běh mi nevadí, ale umět spolupracovat v týmu, navzájem se motivovat a tahat za jeden provaz je občas velmi náročné, zejména když se musíme spoléhat jeden na druhého,“ předala dojmy ze soutěže Tereza ze šesté třídy základní školy v Rybitví.

Žáci v branné soutěži pod hlavičkou Krajského vojenského velitelství Pardubice poměřili své síly kromě venkovní únikové hry také v několika klasických disciplínách, jako je hod granátem na cíl, člunkový běh, střelba ze vzduchovky a vědomostní test. Mezi doplňkové aktivity patřila i možnost vyzkoušet si rozboru a sborku samopalu nebo si zopakovat první pomoc na resuscitační figuríně.

Kočárky na Luckém vrchu.
OBRAZEM: Historické kočárky si daly sraz na vrchu s krásnými výhledy

„Díky vznikající spolupráci mezi dobrovolnými hasiči Pardubického kraje a Krajským vojenským velitelstvím Pardubice mohla být tato soutěž okořeněna disciplínami, které mohou být důležité k osvojení chování při různých mimořádných událostech a při ohrožení v každodenních rizikových situacích,“ doplnil ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice plukovník Petr Holý. „Od mnoha zúčastněných zaznělo přání, zda-li se mohou na tuto soutěž vrátit i příští rok.“

Okresní kola se uskutečnila ve dnech 31. 5. 2022 a 2 . 6. 2022 v celkovém počtu 120 dětí. Prostor pro žáky základních škol z celého Pardubického kraje poskytlo město Sezemice ve sportovně-rekreačním areálu Mlynářka. Podporu k této soutěži také vyjádřil Pardubický kraj formou upomínkových předmětů a občerstvení. Dobrovolní hasiči Pardubického kraje pak zabezpečili pro děti poháry a medaile.

Krajské kolo je poté naplánováno na měsíc září v prostoru dělostřelecké tvrze Hůrka v Králíkách.

Tereza Kembická