„Tradičně Svítání Cup pořádáme v polovině května a hrozilo, že jubilejní ročník neuspořádáme vůbec. Jsme šťastní, že tomu tak nakonec nebylo. Velmi děkujeme všem, kteří nás podpořili,“ řekla ředitelka školy Svítání Miluše Horská, jež je zároveň místopředsedkyní Senátu Parlamentu České republiky.

Ilustrační foto
Pardubické letní kino bude i letos zdarma

Hlavní podíl na celkové výši výtěžku měla hra Vyšší bere, během níž golfisté mohli získat atraktivní ceny. Nechyběla mezi nimi podepsaná golfová hůl Kláry Spilkové, podepsaný dres kapitána hokejového týmu HC Dynamo Tomáše Rolinka, ale třeba i kávový balíček s vůní doutníku od Josefa Píno Melena, který letošní ročník Svítání Cupu skvěle a vtipně uváděl.

Zájem golfisté projevili i o výrobky a obrazy žáků školy Svítání a klientů jejího tranzitního programu. Trháky se tak stal linoryt Večeře ve Svítání na motivy Da Vinciho Poslední večeře Páně, keramický anděl, velkoplošný obraz Malý princ, ale třeba i keramický etnický hudební nástroj Udu. Velkou pozornost vzbudily také domácí klasické české buchty s povidly v uzlíčku, které na samotný závěr soutěže přinesl v kostýmu Českého Honzy šoumen školy Svítání Jan Honza Antoch. Právě on sehrál Josefu Melenovi skvělého moderátorského partnera.

Letní stadion v centru Pardubic je v dezolátním stavu.
Město hledá firmu na opravu Letního stadionu

Ojedinělou novinkou soutěže Vyšší bere se stala hra „uhodni mé povolání“. Hrálo se o to, kdo správně tipne, čím se zabývá přední český šperkař Josef Zbortek. Vítězi umělec zhotoví šperk a honorář věnuje právě škole Svítání. Žáci školy Svítání si užili dopravní stezku, při které se zdokonalovali v pravidlech silničního provozu či v první pomoci. Jako každý rok i letos sehráli dětský golfový turnaj o nejkrásnější odpal a odpoledne se vypravili na výlet do skanzenu na Veselém kopci. Jako poděkování za podporu pak golfistům zazpívali písničku "z vlastní tvorby".

Generální partnerem akce byla Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Mezi významné podporovatele patří rovněž firmy Top centrum, Alupa, Jednota, Agrostav, Dopravní značení Pardubice či Ekofarma Rohoznice. Akce se uskutečnila pod záštitou místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky a ředitelky školy Svítání Miluše Horské a vicehejtmana Pardubického kraje Romana Línka.

Lukáš Peška