Malebné centrum
Vedle zámku, radnice, několika kostelů a dalších památek patří k místním zajímavostem také zájezdní hospoda Krčma, která by si bez větších úprav směle mohla zahrát v některém historickém filmu. Za vidění stojí také tajemná místa, opředená pověstmi: kostel sv. Anny, z jehož věžičky sestupuje duch, kámen na Zámeckém vrchu, na němž prý sedával čert anebo lanškrounský zámek, odkud by se prý dodnes dalo projít podzemní chodbou do Nového zámku u Rudoltic. Jenže chodba je tajná a nikdo o ní nic neví. 

Pivní festival v Heřmanově Městci.
FOTO, VIDEO: Pivní festival se vydařil. Dobře se bavili nejen dospělí

V Lanškrouně straší duch zlého správce

Přestože se v Lanškrouně narodil například lékař a filozof Jan Marek Marci z Kronlandu (1595–1667) nebo olympijský vítěz atlet Roman Šebrle (1974), všechny osobnosti překonává jedno zdejší strašidlo: přízrak zlého vrchního Riedera. Zjevoval se v noci v mnoha hrůzných podobách a lidé se ho samozřejmě báli. Po čase si na něj zavolali zaklínače, který ducha uvěznil v láhvi a tu ponořil do horského jezera v Krkonoších. Rieder je však dodnes hrdinou mnoha lanškrounských povídaček a kratochvílí.

Drátenické Choltice.
RARITA: Máme pro vás největší drátovaný obraz! Pracovalo na něm 163 lidí

Naučné stezky i rekreační oblast

Jihozápadně od Lanškrouna můžete vidět torzo lichtenštejnského barokního zámku, z něhož se po požárech dochovala jediná věž s rozsáhlými podzemními sklepy. Okolím vás provede několik naučných stezek; vedou například kolem lanškrounských rybníků nebo údolím Moravské Sázavy, u Dlouhého rybníka objevíte v létě rekreační oblast s koupalištěm, půjčovnou lodiček, šlapadel a surfů. V nedalekém Mladějově na vás čeká Průmyslové muzeum s úzkokolejnou železniční tratí.

Zdroj: kudyznudy.cz