S východními Čechami je silně spjat osud české buditelky a autorky kuchařek Magdaleny Dobromily Rettigové. Její manžel    zastával jako právník funkci radního v několika městech našeho regionu. Rettigová s ním tak pobývala v Přelouči, Ústí nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou a poslední část svého života v Litomyšli.

Dovolíme si vás nyní seznámit se dvěma návrhy paní Magdaleny Dobromily Rettigové na štědrovečerní jídla. 

Kapr s polskou omáčkou, pečená husí játra, husí drůbky s rýží, buchtičky, cukroví, zmrzlina a ovoce.

Nebo: francouzská polévka consommé (silná masová), losos v aspiku, obložená svíčková, koroptve s kompotem, mouřením v košili (dort ve sněhu), kapoun s vlašským salátem, vánočka s medem, cukroví, káva.

V jiných návrzích jsou krocani, husy a další lahůdky. 

Vánoční stůl byl tedy v městských a movitějších rodinách velmi bohatý.

Ať už u vás osobně vyhrává kapr na černo, v trojobale, klasický vepřový řízek nebo nějaká bezmasá varianta, přejeme hlavně dobrou chuť!