Oblastní charita Chrudim slaví 30. výročí své působnosti v chrudimském regionu. V neděli 11. září se uskuteční benefiční koncert na podporu domácí hospicové péče a v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi od 18 hodin vystoupí v komorním obsazení orchestr Bohemian Symphony Orchestra Prague a světoznámá operní pěvkyně Noema Erba, rodačka z Hrochova Týnce.

Domácí hospicovou péči podpoří i další z akcí, kterou bude divadelní pohádka „O království, kde strašilo“. Pokud vás zajímá, proč je dobré vysvobodit strašidla, jak to dopadne s královnou Helenou a jakou princeznu si vezme princ Vítek, přijďte to zjistit v sobotu 17. září od 17 hodin na Malou scénu Divadla Karla Pippicha. Kde koupit vstupenky a další informace naleznete na webu www.chrudim.charita.cz

Začalo to 1. září 1992

Nezisková organizace Oblastní charita Chrudim, do konce loňského roku známá jako Farní charita Chrudim, byla založena 1. září 1992. „Při ohlédnutí zpět vidím ohromný objem práce a osobního nasazení ve službě pro druhé. Ať už se jedná o kvalitu poskytovaných služeb nebo o rozvoj služeb v rozsahu, který lidem poskytujeme,“ říká ředitel chrudimské Charity Roman Pešek.

Počátečními službami, které začala Farní charita nabízet, byly ošetřovatelská a pečovatelská služba. Ke klientům pečovatelky chodily pěšky nebo jezdily na vlastních kolech. Postupně se k těmto dvěma službám přidala půjčovna zdravotních pomůcek, v lednu roku 2003 občanská poradna a v roce 2013 i dobrovolnické centrum. Dobrovolníky zprostředkovává pomáhajícím organizacím, kteří dochází například do Domova pro seniory Heřmanův Městec, Domova sociálních služeb Slatiňany, Nemocnice Pardubického kraje, organizace Amalthea z.s. a dalších organizací regionu. Tradičně se dobrovolnické centrum zapojuje i do jednorázových akcí jako je například Potravinová sbírka, Ukliďme Česko, Kola pro Afriku nebo Tříkrálová sbírka.

„Každoročně se zvyšuje zájem ze strany veřejnosti o naše služby. Naši klienti vítají možnost zůstat ve svém domácím prostředí a dál trávit čas po boku svých blízkých. Služby poskytuje již v téměř 70 obcích a městech na Chrudimsku. V roce 2021 jsme u pečovatelské služby a osobní asistence vykázali více než 13 600 hodin přímé péče a naše zdravotní sestry vykonaly více než 18 900 návštěv u pacientů. Reakcí bylo i rozšíření pracovního týmu a pro 75 našich zaměstnanců se nám podařilo zajistit odpovídající zázemí v podobě aut a kanceláří,“ doplňuje Roman Pešek.

 Aktuálně Charita nabízí 7 služeb

Oblastní charita Chrudim poskytuje občanům v celém regionu Chrudimska velké spektrum svých služeb a možnost obrátit se na nás nabízíme všem, kteří pomoc v níže uvedených oblastech potřebují.

Pečovatelská služba a osobní asistence ulehčuje lidem složitou životní situaci způsobenou nemocí, zdravotním omezením či vysokým věkem a zabezpečuje jim prožití důstojného života v prostředí domova. Pomáháme například při osobní hygieně, s oblékáním, s doprovodem k lékaři nebo podáváme jídlo a pití.

Další ze služeb chrudimské Charity je domácí zdravotní péče, která zajišťuje aplikace injekcí, převazy ran, odběry krve a další zdravotnické úkony v domácím prostředí našich pacientů na základě předpisu jejich obvodního lékaře, kdy péči hradí zdravotní pojišťovna.

Novou službou Oblastní charity Chrudim je domácí hospicová péče, díky které mohou zůstat nemocní ve svém domácím prostředí a v kruhu rodiny až do konce svého života.

Poskytujeme také odborné sociální poradenství, kde v rámci občanské poradny svým klientům anonymně a bezplatně pomáháme v situacích, které vnímají jako obtížné, například při zadlužení, v oblasti pracovních vztahů a v právní ochraně občanů.

Všem, kteří potřebují informace a zaškolení při zajištění péče o blízkou osobu a chtějí se o ni starat sami v jejím domácím prostředí, je určeno naše poradenství pro pečující osoby. Poradenství poskytujeme dle domluvy přímo ve vaší domácnosti a je zdarma.

Rovněž provozujeme půjčovnu zdravotních pomůcek, nabízející vozíky, elektrické polohovací postele, chodítka, kyslíkové koncentrátory, pomůcky k osobní hygieně a další.

Více informací o poskytovaných službách získáte na www.chrudim.charita.cz

Michaela Horníčková