Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblibě. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi. 

Češi přiznávají, že si bez perníčků nedokážou Vánoce představit. Ať už si na nich jen pochutnávají, nebo je používají k ozdobě vánočních stromků či adventních věnců. Nezbytnou součástí jsou v tomto období pro 66 procent z nich. Ostatní, kteří perníčky o Vánocích opomíjejí, preferují buď jiné druhy cukroví (65 %) nebo přiznávají, že je neumějí upéct (19 %).

Jak ale potvrdil průzkum, tři čtvrtiny těch, kteří si na perníčkách pochutnávají, se pravidelně věnují pečení této typické vánoční pochutiny. Ti, kteří perníčky přímo nepečou, je kupují v obchodech (13 %) nebo je dostávají od svých příbuzných a známých (12 %).

V Pardubickém kraji jsou perníčky nedílnou součástí Vánoc u 70 % domácností, přičemž jejich pečení se věnuje 8 z 10 z nich. Z celonárodního pohledu jde o převážně rodinnou záležitost. Nejčastěji pečeme perníčky s dětmi (48 %) nebo partnerem a partnerkou (30 %). Zajímavé přitom je, že 34 procent domácností začíná s pečením již v druhé polovině listopadu, téměř každá druhá pak v první půlce prosince. To odpovídá skutečnosti, že podle většiny receptů je nezbytné je před konzumací nechat několik týdnů odležet, aby změkly.

Zatímco některé recepty si vystačí jen se směsí perníkového koření, jinde se do perníčků přidávají nejrůznější tradiční i méně tradiční ingredience. Kromě téměř nepostradatelné mouky je druhou nejčastěji používanou surovinou také med. Ten v předvánočním čase obecně hojně využíváme. Z těch netradičnějších surovin je při pečení perníčků také velmi populární například i kakao nebo rum. V Pardubickém kraji nedají účastníci průzkumu dopustit na některé druhy koření. Nejčastěji jde o kakao, skořici, hřebíček, badyán, muškátový oříšek a anýz.

Stejně jako má každá rodina svůj osvědčený recept na vánoční perníčky, liší se také zdobení. Mezi nejčastější způsoby patří domácí bílková poleva (73 %). Desetina dotazovaných si pomáhá kupovanými tubičkami na zdobení. Dalšími ingrediencemi, kterými dodáváme perníčkům jedinečný vzhled jsou čokoláda (6 %), mandle či jiné ořechy (4 %), a také cukrové sypání (2 %).

Jiří Mareček

Také pečete perníčky, zdobíte perníkové stromečky nebo spíš perníkový dort? Pošlete nám obrázky z rodinného pečení a zdobení, rádi je zveřejníme. Email pavlina.roztocilova@denik.cz