Tato krásná lidová tradice se v mnoha obcích a městech drží až dodnes a v různých koutech naší republiky má také svůj zlidovělý název.

Vodění medvěda v Milenově na Hranicku.Vodění medvěda v Milenově na Hranicku.Zdroj: Se souhlasem obceNěkde poslední dny veselí a bujarého hodování před čtyřicetidenním postním obdobím nazývají vodění medvěda, jinde masopust, ostatky, voračky, fašank či končiny.

Zalistujte svými alby a zavzpomínejte s ostatními čtenáři na masopustní veselí ve vaší obci v době minulé.

Chodili jste v masopustním průvodu vy nebo někdo z vaší rodiny? Nebo jste pekli plné mísy koblih, nachystali dobrou pálenku a čekali jste, až se medvěd se svou družinou objeví u vašich vrat?

Masopust v roce 1965 v Českém Meziříčí.Masopust v roce 1965 v Českém Meziříčí.Zdroj: Zdeněk Tošovský, se souhlasem Vítězslava NěmečkaMasopust v České Meziříčí před 57 lety
Posílám pár obrázků z masopustního "reje" v roce 1965 v Českém Meziříčí, kterého jsem se jako dítě také zúčastnil. Dodnes vzpomínám na toho četníka s obří oboustrannou hlavou.
Vítězslav Němeček

Budeme rádi, když se s ostatními čtenáři podělíte o vaše vzpomínky a fotky z vašeho archivu.

K fotografii přidejte krátký popisek, uveďte název obce a přibližný rok. Své snímky můžete zasílat na e-mail: foto@denik.cz

Malotřídka Obecní škola v Boršově u Kyjova sáňkuje
RETRO: Sáňky, lyže, brusle. Zimní radovánky si užívali čtenáři po celé republice
O svátcích se sešla vždy celá rodina.
RETRO: Vánoční vzpomínky. Dárky nosila Štědrá bába a pocestný dostal večeři