Po staletí nikdo netušil, že se v podzemí pardubického zámku skrývá pokladnice. Masivní tři a půl metru dlouhou a metr širokou truhlici z hrubě tesaných fošen pobitou železnými pásy objevil ve sklepení pod zámeckou kaplí správce zámku teprve ve 20. století. Truhlu dlouhou tři a půl metru objednal na sklonku 15. století Vilém z Pernštejna. Sloužila jako trezor pravděpodobně uchovávající nejvýznamnější listiny, smlouvy a cennosti. Dimenzovaná byla na stovky kilogramů zlata a stříbra.

Do současnosti se zachovala nejen díky stabilnímu klimatu, ale především protože již od dob Viléma z Pernštejna nemohla vzhledem ke svým rozměrům sklípek opustit. Přístup k ní vede přes zámeckou kapli dolů po úzkém točitém schodišti a podzemními chodbami přes několikery masivní dubové dveře s mohutnými zámky. Samotnou truhlu zabezpečují petlice a mechanické zámky. V roce 2018 se podařilo dokončit její konzervaci.

Příbytky lidí bez domova v prostorách za obchodem Uni hobby a v bývalém vojenském prostoru Červeňák v Pardubicích.
Krysí nora i vilka z igelitu. Podívejte se, jak žijí bezdomovci v Pardubicích

Východočeské muzeum v Pardubicích nedávno zahájilo zcela výjimečné prohlídky této truhly. Jedinou dochovanou součást pozdně gotického mobiliáře zámku mohli návštěvníci od roku 2016 vidět jen jednou za dva roky, nově k ní návštěvníci mohou sestoupat každý měsíc.

Muzeum monitoruje klima, jehož stabilita je pro uchování truhly klíčová. Po pětiletém měření se rozhodlo umožnit jednu prohlídku měsíčně. „Přítomnost většího počtu lidí sice toto klima naruší, ale při prohlídkách jednou za měsíc bude dostatek času, aby vlhkost mohla pozvolna klesat,“ vysvětlil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Naplánované prohlídky se konají o sobotách a předchozí rezervace je nezbytná. Rezervovat místo lze přes formulář na webu www.vcm.cz, případně e-mailem na rezervace@vcm.cz. Vstupné na prohlídku je 180 korun, snížené pak 90 korun.

Truhla v knize

Truhla má za sebou náročnou konzervaci. Východočeské muzeum o ní nedávno vydalo publikaci Dubový poklad aneb pernštejnská truhla. Napsal ji historik muzea Michal Hambálek a prozrazuje v ní řadu nových informací o této jedinečné památce. Ke koupi je v zámecké pokladně. 

Kateřina Procházková Skůpová