I zámky mají svou pohnutou historii, stejně jako lidé. Jeden z mála našich rokokových zámků se nakonec dočkal svého znovuzrození. Už to moc nevypadalo.

Do roku 1945 byli majitelé Thun-Hohensteinové, kteří v obci vybudovali cukrovar a pivovar.

Kdysi na zámek jezdívali významní hosté, např. malíř Chitussi. František Palacký zde slavil stříbrnou svatbu.

V 90.letech zámek připadl obci.

Ačkoliv zámek na první pohled vypadal dobře, tak uvnitř byly propadlé stropy, chyběly podlahy, řádila zde dřevomorka a plíseň, byla narušena statika. Obec neměla na opravy, tak se snažila zámek prodat. Kupec se hledal dlouho a nakonec byl zámek prodán r. 2007 dvěma Angličanům, kteří plánovali v zámku zřídit hotel. Jenže plány zůstaly jen na papíře a zámek chátral dál.

V roce 2015 zámek od Britů koupila Dominika Matušová se svým přítelem Pavlem Ondráčkem, kteří se pustili do oprav. Pavel Ondráček opravil už zámek Dětenice, jehož je majitelem a má tedy zkušenosti s rekonstrukcemi.

A 1. 7. letošního roku se tedy stala významná událost, zámek byl otevřen veřejnosti.

Opravy ještě zdaleka nejsou dokončené, ale je zajištěna statika, zámek má zas podlahy a stropy, je nová střecha, jsou nová okna. Je skoro dokončena nová fasáda, bleděmodrá, jako bývala kdysi. A tak se zámek zas ukazuje v celé své nádheře.

Uvnitř nás přivítá monumentální schodiště s oválným půdorysem se sochami Ignáce Františka Platzera, které patří k nejkrásnějším na světě.

V zámku je okolo sta místností, zatím jich můžeme vidět asi dvacet.

V každé zpřístupněné reprezentační místnosti jsou zrestaurovaná původní kachlová kamna z 18.stol. Obdivovat jich můžeme asi 30. Všechna byla zničená a skládala se znova ze střepů.

Je zde dobový nábytek, historické obrazy starých mistrů z 15. - 18.století a nádherné křišťálové lustry.

Modrý salonek s nástěnnými malbami s motivem lodní dopravy a pseudorokoková výmalba stropu z 30.let 19. stol.

V letošním roce byly restaurovány malby a provedla se rekonstrukce zničeného stropu.

V jižním křídle zámku bývala pamětní síň Emila Filly, který zde žil a tvořil v letech 1947-1953. Od roku 2011 je uzavřená, neboť se několikrát stala terčem zlodějů. Současní majitelé mají v plánu ji znovu otevřít. Budou zde vystaveny i fotografie Josefa Sudka, který za Fillou na zámek často jezdil.

A tak je zámek Peruc zachráněn. Během prázdnin je otevřen denně, v září a v říjnu o víkendech a svátcích.

Peruc je významná i z dalšího důvodu. Váže se sem pověst o Oldřichovi a Boženě. Podle pověsti se zde seznámili a kníže Oldřich si vzal pradlenu Boženu za ženu. Pod zámkem je Boženina studánka, kde údajně prala prádlo. Kousek od zámku je Oldřichův dub, jehož stáří se odhaduje na tisíc let.

A část dětství v obci prožil i Svatopluk Čech.

Alena Hesounová