Historie
Mariánské poutní místo Hora Matky Boží nalezneme nad městem Králíky nedaleko státní hranice s Polskem, pod Králickým Sněžníkem. Velkolepý poutní komplex založil královéhradecký biskup Tobias Jan Becker. Stavba místa byla splněním slibu, který Tobias složil jako ještě malý chlapec. V době třicetileté války přicházely na horu děti z Králík a okolí, tvořily procesí, modlily se a zpívaly mariánské písně.

Pohromy
Poutní areál přežil řadu katastrof, ať už to byl požár kostela v roce 1846, ničení nacisty za II. světové války nebo komunisty, kteří zde zřídili v roce 1950 koncentrační klášter pro mužské řehole. Poutní areál byl věřícím znovu otevřen v roce 1968.

V roce 1990 byl areál navrácen redemptoristům, díky jejichž péči a česko-německé Nadaci Hory Matky Boží Franze Jentschkeho patří v současnosti k nejlépe opraveným a udržovaným poutním místům v České republice.

Pověst

V kostele na hlavním oltáři se nachází Milostný obraz Panny Marie Sněžné, který je srdcem vzácného poutního areálu a znakem velké úcty. Dříve, než byl darován poutnímu místu, vlastnil ho Tobias Jan Becker. Podle pověsti u hraběnky v Chrudimi, které hlídal vnuky, uviděl obraz, který byl kopií malby z baziliky Santa Maria Maggiore v Římě. Ten ho prý natolik fascinoval, že se ho snažil ze všech sil získat. Hraběnka mu ho prý s těžkým srdcem věnovala.  Tobias měl obraz s sebou všude, kde jako kněz působil a nabádal lidi, aby se modlili a ctili jej. Později, když obraz věnoval na Horu Matky Boží, byl dodatečně ozdoben stříbrnou tunikou, perlami a zlatým řetízkem.

Dějiny kláštera pamatují 152 tisíc poutníků
Po dokončení kostela se začal budovat klášter. Po jeho dostavbě povolal biskup Becker řád Servitů – Služebníků Panny Marie, kteří sem přišli roku 1710 konat svoji službu. Během 18. století stále rostl počet poutníků, roku 1728 jich přišlo neuvěřitelných 152 tisíc.

Za vlády císaře Josefa II. bylo rušeno mnoho poutních míst a klášterů a zakazovány poutě, jelikož odvádějí lid od práce. Podle legendy zachránily klášter humor a inteligence jednoho zřeholníků, který na otázku kde je střed světa odpověděl, že tam, kde je Jeho Císařská Milost.

V létě 2013 předali redemptoristé kostel a areál kláštera královéhradecké diecézi, vlastníkem je nyní Duchovní správa poutního kostela v Králíkách II. 

Kaple Svatých schodů

Uvnitř nádvoří Poutníků byla v roce 1710 postavena unikátní kaple, která má věřícím připomínat schodiště v hradu Antonia v Jeruzalémě, po němž kráčel Ježíš Kristus k soudnímu stolci Piláta. Do schodů ozdobených barokními sochami s biblickými motivy chodí modlící se poutníci po kolenou, dolů sestupují bočním schodištěm.

Poutní dům
Poutní dům stojí po boku poutního areálu na Hoře Matky Boží od poloviny 19. století. V roce 1901 jej od soukromého vlastníka koupili redemptoristé a dům sloužil nejen jako ubytovací kapacita pro poutníky, ale také jako kulturní centrum, kde se hrála divadla. Rovněž tento dům sloužil jako místo, kde se konala duchovní cvičení a to až do roku 1945. Za doby komunismu sloužil Poutní dům jako ubytovna pro vězněné řeholníky, později jej používaly a zdevastovaly státní statky. V letech 1990 až 1993 byl dům zrekonstruován. Od roku 2017 je Poutní dům ve vlastnictví královéhradeckého biskupství. 

Ivo Jež