Listopad 2020 za pár dní skončí. Poznáte, z jakého filmu je obrázek, který zvolilo Muzeum loutkářských kultur jako fotografii měsíce?
Jako foto měsíce listopadu jsme ku příležitosti 110. výročí narození (*3. 11. 1910) Karla Zemana vybrali fotografii z jednoho z jeho nejznámějších trikových filmů Cesta do pravěku (Československý státní film – Studio kresleného a loutkového filmu, rok 1955). Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství.

Expoznát měsíce

Exponát měsíce listopadu oproti tomu hýří barvami podobně jako barevný podzim, který právě prožíváme.
Jako exponát měsíce jsme z naší sbírky pro listopadu vybrali filmovou loutku nazvanou BEDLA z roku 1987. Její autorkou je výtvarnice Dagmar Berková a pochází z televizní pohádky režiséra Josefa Lamky Království květin. Bedly vyrobené z kombinace materiálů jako molitan, dřevo, kov, textil a modurit mají pro potřeby filmové animace několik vyměnitelných fází klobouku a nohy o různé délce.

Bedla.Zdroj: archiv MLK

Muzeum loutkářských kultur Chrudim