Archeologický tým se projektem Nové Lauby zabývá už od září minulého roku a je zároveň největším výzkumem v centru středověkého města v Moravskoslezském kraji.

Kromě Národního památkového ústavu (NPÚ) se výzkumu účastní v rámci praxe také studenti archeologie z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Celkově jde pro mě o něco nového, jelikož jsem doteď pracoval jen na pravěkých výzkumech. Tento výzkum středověkých a novověkých sklepů je pro mě zajímavý především ze stavitelského hlediska. Zároveň mě překvapilo dochované dřevo z bývalých domů,“ řekl s úsměvem student Tomáš Červenka. Takzvané dřevohliněné domy tvořily nejstarší zástavbu města v poslední třetině 13. století.

Ostravský Pride, 22. srpna 2020 v Ostravě.
VIDEO: Ostrava Pride 2020. Duhový pochod o víkendu hlídali policisté

„Většina předmětů získaná v průběhu výzkumu patřila k vybavení středověké měšťanské domácnosti 14. století. K nejstarším dějinám Ostravy pak promlouvá záušnice, šperk z doby před polovinou 13. století,“ uvedla vedoucí průzkumu Barbara Marethová s tím, že se jedná již o druhý takový šperk nalezený v Ostravě. Dále se našly kuchyňské nádoby, hrací kostky, mimo jiné také jídelní nožík či skládací hřeben.

„Národní památkový ústav plánuje po ukončení výzkumu představit ve spolupráci s Ostravským muzeem získané nálezy i veškeré informace o vývoji zdejší zástavby formou výstavy, včetně trojrozměrných modelů,“ sdělil ředitel ostravského pracoviště NPÚ Michal Zezula. Na místě naleziště má totiž v budoucnu stát novostavba s byty, podzemním parkováním a obchodními prostory.

Ostravský Krýgl, 22. srpna 2020 v Ostravě.
OBRAZEM: Nový festival Ostravský Krýgl na náplavce nenabídl jen pivo

„Rozhodli jsme se využít model, který zatím v Česku nikdo nepoužil. Díky spolupráci soukromého a veřejného sektoru rozšíříme nabídku bydlení v centru města a parkování pro veřejnost, zatímco soukromý investor bude disponovat lukrativními byty s komerčním potenciálem a parkováním,“ dodal k projektu ostravský primátor Tomáš Macura.

Se zahájením výstavby se počítá na začátek příštího roku. Dokončení se plánuje v roce 2023, přičemž investice se rozloží mezi město a soukromého investora.