„Nevěřím tomu, že v nemocnicích leží tolik covidních pacientů. Nevěřím tomu, že jsou nemocnice na hraně svých kapacit,“ říká podnikatel z hudební branže z Karlovarska, který si nepřál být jmenován, protože se bojí, že by jeho názor mohl způsobit negativní reakce.

Jeho jméno se ale objevuje na facebooku v příspěvcích Deníku u článků, které popisují katastrofální situaci v Karlovarském kraji. Například jsou to články o tom, jak v nemocnicích leží nyní s těžkým covidem i mladší ročníky. Není sám, kdo má podobný názor.

Zaměstnance z nemocnic v Karlovarském kraji, kteří vidí, jak pacienti umírají a není jim pomoci, obdobné příspěvky ale demotivují a berou jim poslední síly, které jim ještě zbývají.

Hraniční přechod ve Strážném na Prachaticku. Ilustrační foto.
Bavorské příhraniční okresy zvyšují kapacitu testování. Chtějí pendlery do práce

„Když slyším podobné názory nebo je čtu, chce se mi prostě brečet. Máme velké ztráty na životech, a přesto se najdou tací, kteří to zpochybňují. My nechceme děsit veřejnost strašnými čísly z nemocnic, ale snažíme se pravdivě informovat o tom, co se u nás děje. Aby si lidé zkrátka uvědomili, že situace je opravdu vážná. V nemocnicích dělají, co můžou, a pak slyší i takové ohlasy. To je prostě hrozné,“ komentuje Markéta Singerová, mluvčí soukromé sokolovské nemocnice, která se denně potýká s návalem covidových pacientů ve vážném stavu.

„Já nezpochybňuji covid. Ale nevěřím třeba informacím z chebské nemocnice. Když se podíváte, jaké má problémy, jak je zadlužená, že v ní pracuje už jen pár českých zdravotníků, tak mám pochybnosti o tom, zda jí nejde jen o proplácení covidních pacientů, za něž od zdravotních pojišťoven dostane více peněz než za běžné pacienty,“ stojí si za svým už zmíněný hater z facebooku.

Už to není legrace

Na dotaz, zda chebská nemocnice lže, zda tedy do nemocnic jezdí prázdné sanity, zda jsou statistiky o pozitivních v regionu smyšlené a krematorium zkresleně informuje o přeplněných kapacitách, reaguje: „To nevím, zda je do toho zapojena záchranka a kremace, vycházím z toho, co čtu. Podle mě jsou denní přírůstky pozitivních záměrně zkreslené. Zpochybňuji čísla a situaci v nemocnicích, která podle mě není až tak katastrofální,“ domnívá se hater.

Mluvčí karlovarské a chebské nemocnice Vladislav Podracký má pro všechny takto smýšlející vzkaz: „A co po nás chtějí? Máme jim zařídit exkurzi v nemocnici, aby jim došlo, že toto už není legrace?“

Krematorium v Karlových Varech.
Krematorium v Karlových Varech nestíhá. Pomůže chladicí jednotka a převoz jinam

Srovnání toho, kolik peněz dostanou nemocnice od pojišťoven za covidní a necovidní pacienty, se internetem šíří už nějakou dobu. Vyplývá z něho, že za covidní pacienty inkasují nemocnice mnohem více. Že by to ale bylo důvodem přeplněných nemocnic, odmítl i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek ve středečních Událostech komentářích na ČT24.

Nad některými názory na sociálních sítích žasne i maturant ostrovského gymnázia Tomáš Lehečka, který už od polovina října pomáhá ve svém volnu jako dobrovolník na covidním oddělení karlovarské nemocnice. „Párkrát jsem na to také v diskusi narazil. Nabídl jsem těmto lidem, ať se oblečou do skafandrů a jdou se podívat, co se v nemocnici opravdu děje. Hodně mě to mrzí. Tahle vláda ale vytváří takové podhoubí a nejistotu, že si zřejmě někteří nedokážou připustit vážnost situace, a tyto názory jsou jen jejich přirozenou obranou,“ domnívá se dobrovolník.