Zůstávají hlavně doma a nudí se. Na spodky lavic se jim zatím místo žvýkaček lepí pavučiny. Nela a Vít Janouškovi téměř dva měsíce nevkročili do školy. A ještě měsíc nevkročí. Poté, kdo ví… Plán ministerstva školství otevřít 25. května první stupně základních škol totiž doprovází chaos. „Nevíme, co se bude dít. Jaké školy otevřou, jak a kdy budou fungovat, kdo a jak bude učit. Nic,“ vylíčil otec dvou brněnských školáků Michal Janoušek.

Plošné testování v pondělí na Moravském náměstí.
Plošné testování v Brně: stop stav. Stan na náměstí zůstává už jen pro vybrané

Podobně chybí informace i představitelům škol. Snaží se proto připravit na všechny varianty. „Otevřít chceme, ale uveřejněné podmínky jsou příliš vágní. Potřebujeme podrobnější návod,“ popsal ředitel základní školy Jasanová v Brně Přemysl Jeřábek.

Školy musí například zařídit, aby žáci utvořili školní skupiny s doporučeným počtem patnácti dětí. Každý žák zároveň má sedět v lavici sám a nosit roušku. Školní družiny, kluby ani zájmové kroužky nad rámec jedné skupiny povoleny nebudou.

V brněnské zoo se v pondělí narodila dvě mláďata mary stepní.
Stylový začátek. V den znovuotevření brněnské zoo se narodila dvě mláďata

Přesnější pokyny slíbili ministerští úředníci dodat nejpozději začátkem května. „Podmínky otevření upřesníme tak, abychom nenechali nikoho tápat. Nicméně základ, který je na webu ministerstva, se výrazně nezmění,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

DIVÍ SE PODMÍNKÁM

Právě nad podmínkami otevření řada rodičů kroutí hlavou. „Roušky, fajn. Jedno dítě v jedné lavici, dobře. Ale přinutit je držet dvoumetrové rozestupy je neuskutečnitelné. Stejně tak mi přijde zbytečné otevírat školu na měsíc,“ okomentoval dosavadní plány Janoušek.

HC Kometa Brno v modrém proti HC Sparta Praha.
Památné zápasy: Kometa decimovala Spartu, v jedné sezoně ji porazila šestkrát

Podmínky otevření škol
- základní školy otevřou pouze první stupně
- docházka nebude povinná
- žáci budou pracovat ve školních skupinách
- doporučený počet dětí v jedné skupině je maximálně patnáct
- dítě nemůže skupinu změnit
- školní družiny, kluby ani zájmové kroužky nad rámec jedné skupiny povoleny nebudou
- zákaz tělesné výuky
- žáci i učitelé musí nosit roušky

I další rodiče váhají. „Zda dáme dceru do školy už v květnu, zatím zvažujeme. Nedokážu si například představit, jak školy malé a neposedné děti uhlídají,“ svěřila se Jana Škaroupková ze Znojma.

O otevření si ředitelé rozhodnou sami, přičemž docházka nebude povinná. „Pokud se podmínky výrazně nezmění, jsme připraveni otevřít. Vše se bude odvíjet od počtu žáků. Když jsme otevřeli školku, nastoupit mělo jedno dítě. V takovém případně by to nemělo smysl. Když se nám na druhou stranu přihlásí dvě stě dětí, máme problém s kapacitou učeben,“ sdělila zástupkyně ředitelky brněnské školy Přemyslovo náměstí Alena Dvořáková.

Nový venkovní areál Aqualandu Moravia.
Aqualand otevře za měsíc. I s novým tobogánem do kopce, který má čtvrt kilometru

Školy monitorují názory mezi rodiči. „Zatím zjišťujeme jejich předběžný zájem. Nakonec ale může všechno skončit úplně jinak. Vše pozorně sledujeme,“ sdělil ředitel Základní školy Purkyňova ve Vyškově Luděk Höfer.

Prioritou je zajištění vhodných hygienických podmínek. „Objednáváme dezinfekci, igelitové rukavice a probíráme možnosti,“ doplnil Höfer.

Rušení cykloobousměrky na brněnském Mendlově náměstí.
Brno prohrálo u krajského soudu spor s cyklisty o zrušení obousměrek

Školní restrikce se uvolňují od minulého pondělí. Jedenáctého května začne individuální výuka na uměleckých a jazykových školách. Nejdříve v červnu pak započnou maturity a přijímací zkoušky na střední školy.

PAVEL PODEŠVA
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI