Vojáci dostali svůj bojový prapor a čestný název generálmajora Josefa Dudy.

Hlava státu si českých vojáků považuje.

"O generálech se traduje, že se připravují na minulou válku. Jsem rád, že o českých generálech to neplatí," zahájil svým osobitým způsobem prezident svou zdravici nastoupeným příslušníkům 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

"Dnes děláme významný krok k tomu, aby se do výzbroje České armády dostaly zbraně jednadvacátého století. Drony mají nespornou výhodu v tom, že nevedou ke ztrátám na živé síle," pokračoval prezident.

Uzavírka části Kostelecké ulice v Prostějově, 5. října 2020
Kostelecká a první den uzavírky? Spousta zmatených řidičů nedbala zákazů

Moderní armáda založená na moderních systémech

Od úterka se tak příslušníci 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova mohou prezentovat propůjčeným bojovým praporem a čestným názvem generálmajora in memoriam Josefa Dudy.

"Jedná se o mimořádný den pro příslušníky 53. pluku průzkumu a elektronického boje a jednu z našich nejmladších jednotek. Prapor svým názvem a hlavně technikou naplňuje trendy jednadvacátého století. Moderní armády budou založené na moderních systémech a já jsem rád, že v tomto směru držíme krok," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Malá vodní nádrž Jahodův žleb ve vojenském újezdu Březina
Podívejte se na utajený „Jahodův“ rybník, vyrostl uprostřed vojenských lesů

Varování před hrozbami

V Prostějově mají vojáci několik zajímavých zařízení.

"Bezpilotní systémy dokáží poskytnout časté a relevantní informace. Máme prostředky, od malých až po střední bezpilotní systémy, které vyhodnocují obrazová data a dokáží včasně varovat před hrozbami, které vznikají při bojové činnosti," informoval nadporučík Luděk Kolář z 533. praporu bezpilotních systémů.

"Jde o malé přenosné vzdušné prostředky, které mohou zajišťovat vzdušný průzkum. Lze je také v případě zjištění důležitého pozemního cíle využít k okamžité eliminace," doplnil Kolář.