„Vzhledem k tomu, že bydlím v místě bývalého přechodu, vnímám tuhle změnu jako špatný vtip. Rozhodně nebudu chodit přes půl Slavkova, abych se dostal do města. Z mého pohledu je otázkou času, než se zde stane nehoda,“ reagoval na dotaz redakce třeba Lukáš Svoboda.

Rozčarování projevili mnozí další i na sociálních sítích. Názory se však různí. Jiní lidé zrušení naopak rozumí. Už před šesti lety na počátku příprav opravy průtahu města na silnici III/0501, se kterou změna souvisí, se zástupci radnice dle svých slov zasazovali o zachování přechodu. Odborníci však měli problém především s výhledovými úhly.

Stromy na vnější straně Karlova náměstí. S těmito památkáři souhlasili.
Válka Třebíče proti památkářům: Proti jejich vůli vysázela na náměstí stromy

„Narazili jsme na kategorické odmítnutí zejména dopravních policistů, pro které byl přechod dlouhodobě nepřijatelný. Dle stávajících norem, které platí v dopravních stavbách této kategorie, jej schválit ani nesmí,“ vysvětlila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

Přechod naopak vznikl u nedaleké nové kruhové křižovatky. Právě ve směru od ní řidiči plynule projíždějí a již nemusí dávat přednost chodcům. „Policisté vždy upozorňovali na to, že je přechod nebezpečný a bez normového výhledu na místo ve směru od ulice Československé armády. Bezpečnější cesta pro pěší z autobusového nádraží do města vede po západní straně, na které je i autobusové a vlakové nádraží. Celou trasu procházíte po přechodech s ostrůvkem a nasvícením. K tomuto účelu poslouží i nový přechod ve spodní části náměstí,“ pokračovala mluvčí Slavkova.

Rozhodnutí překvapilo i zastupitele 

Rozhodnutí překvapilo mimo jiné opozičního zastupitele Ivana Charváta. „Dlouhodobě vznáším podněty k řešení bezpečnosti dopravy i k řešení některých přechodů pro chodce, které jsou pro řidiče skutečně nepřehledné. Pro chodce jsou pak taková místa riziková a především ve večerních a nočních hodinách nedostatečně osvětlená,“ upozornil Charvát.

Jako problematické příklady zmínil přechody v ulicích Bučovická a Tyršova u základní školy. „Máme tady ale i další takzvaně zažitá místa pro přecházení. Jedno je například ze Svojsíkova parku do ulice Čelakovského,“ připomněl zastupitel Charvát.

Království Jarmily Haldové v Sedloňově.
Betlémy z Rychnovska oživují reálné postavy. Snažím se je ozvláštnit, říká žena

V plánu jsou ve Slavkově úpravy přechodů pro příští rok i v dalších lokalitách. Změny se dočká zejména právě ten v Bučovické ulici, kde se dle stávajících norem posune trochu dál od křižovatky. Současný přechod u Havlíčkovy ulice bude mít zase ostrůvek.

„Jeden zcela nový vznikne u čerpací stanice také v ulici Bučovická. Pokud se podíváme na druhou stranu, tedy na Slovákovu ulici, tam přechod mírně posuneme blíž k městu, aby nebyl u vjezdů do domů. Mírně se posune i další ve Špitálské ulici u hřbitova. Druhý zcela nový přechod pak vznikne u prodejny Penny,“ dodala mluvčí Slámová.