Srdce má být symbolickým vyjádřením vděku pro lidi v nemocnicích. „Účelem srdce je poděkovat lidem, kteří za nás bojují v nemocnicích, kteří už rok nežijí své běžné životy. Sama mám v rodině dva lékaře, jejichž práce si nesmírně vážím a slova díků nestačí. Proto mě napadlo udělat jako vyjádření vděku velké srdce," uvedla iniciátorka projektu Srdce z kamínků Pavlína Pindiaková. Zároveň podle ní srdce v sobě nese i myšlenku solidarity a vzájemného porozumění mezi lidmi.

Dudci chocholatí.
Zrenovované bydlení pro dudky v brněnské zoo: připraveno k nastěhování

Původně iniciátoři projektu zamýšleli srdce vytvořit na zemi před nemocnicemi, nakonec ale zvolili jejich umístění v centrech měst. Včera na jihu Moravy namalovali křídami obří srdce nejen na Zelný trh v Brně, ale i na bučovické náměstí Svobody. Lidé nyní do srdcí mohou umisťovat barevné kamínky. „Stačí najít jakýkoliv kamínek, nemusí jít jen o oblázek, umýt jej, vydezinfikovat, vysušit a následně na něj akrylovými barvami namalovat obrázek nebo vzkaz. Fantazií se meze nekladou. Není důležité, zda člověk umí nebo neumí malovat, postačí i nápis," vysvětlila Pindiaková.

Putovní kamínky pro štěstí

Projekt kamínkových srdcí navazuje na myšlenku putovních kamínků pro štěstí. Ideou těchto kamínků je rozzářit lidem současnou situaci. Zapojení lidé namalované kamínky vrací do přírody, kde je nacházejí kolemjdoucí. Na zadní stranu kamínku je možné napsat adresu, a nález kamínku pak sdílet na sociální síti.

Do přírody se vrátí i část kamínků, kterými lidé vyplní srdce na náměstích. „Zároveň jsme se ale s ostatními dobrovolníky domluvili, že část jich uložíme v okolí nemocnic. Zdravotníci si je pak mohou odnést domů a snad je potěší," nastínila Pindiaková.

Hojivá náplast pro popálené
Šance pro těžce popálené: vědci z Brna vyvíjejí speciální náplast, podívejte se

Srdce dobrovolníci na brněnské i bučovické náměstí nakreslili v úterý odpoledne a rovnou do něj vložili několik kamínků. „Přicházeli už i další lidé, snažili jsme se jim poděkovat, že se zapojují. Třeba jedna paní přinesla kamínek ze stoleté pece," uvedla Pindiaková.

Do malování kamínků a vytváření kamínkových srdcí se zapojuje stále více lidí a projekt se šíří za hranice Brna. „Kamínky malují nejen děti ze školy Merhautova, kde působím, ale i z brněnské školy Arménská. Kamínky nám poslali i děti ze dvou slovenských škol, a dokonce se chtějí zapojit i děti v Rakousku," potěšilo Pindiakovou.

Srdce na dlažbě Zelného trhu vzniklo i díky podpoře několika institucí. „Chtěla bych velmi poděkovat lidem z brněnského volnočasového střediska Lužánky, kteří nám velmi pomáhají s propagací, a rovněž úředníkům z úřadu Brna-středu, kteří nám rychle zajistili povolení," poděkovala Pindiaková.