„Dozvěděly jsme se to asi deset dní dopředu, byl to docela šok, ale ohromná čest a zkušenost. Dopředu jsme museli mít vymyšlené, které květiny budeme potřebovat. Pak už zkoušíte, jak k sobě budou sedět nejen barvou, ale i strukturou, “ říká osmnáctiletá Karolína Beranová.

Pražský hrad dal hradecké škole volnou ruku s jedinou podmínkou. „Požadavek zněl, aby tam nebyly karafiáty a gladioly,“ říká Milan Jedlička. „Nakonec jsme použily vínovou eustomu, růžovou trsovou růži, bílou frézii, hlaváč, trachelium, třezalku, šater nebo blahovičník,“ vyjmenovává Karolína Beranová.

Pražský primátor Zdeněk Hřib.
Výstava korunovačních klenotů? Až za Zemanova nástupce, zní z Hradu

Do Prahy se dívky vydaly v pondělí. „Přivezly jsme si vlastní květiny a veškeré vybavení. Na Pražském hradu mají speciální místnost na přípravu květin, vazárnu. Je vybavená chladícím boxem na květiny, pracovními stoly a vším potřebným,“ vzpomíná na mimořádný zážitek Julie Kratěnová a přiznává, že důležitý úkol provázela i tréma: „Ze začátku se nám trochu klepaly ruce, ale postupně jsme se do toho dostaly, a pak už to šlo dobře. U každé květiny jsme si očistily stonky, srovnaly je na stůl podle jednotlivých druhů, a pak jsme mohly skládat kytici.“

Karolína Beranová a Julie Kratěnová ve vazárně Pražského hradu s učitelkou Lenkou Hlouškovou.Karolína Beranová a Julie Kratěnová ve vazárně Pražského hradu s učitelkou Lenkou Hlouškovou.Zdroj: Střední škola vizuální tvorby

Květinovou vazbu tvořily studentky den předem zhruba dvě hodiny. Pak už kytice svázaná z 80 květin a kombinující růžovou, fialovou a bílou barvu putovala do chladícího boxu, aby ji druhý den Miloš Zeman předal maďarské prezidentce při její první návštěvě České republiky v úřadu.

Tady přišla i chvíle napětí. Dívky sledovaly přímý přenos z nádvoří Hradu v televizi a doufaly, že barvy budou ladit s oblečením maďarské hlavy státu.

Detektivní pátrání 

„Barevnost jsme volily podle vzhledu paní prezidentky. Dívaly jsme se předem na internet, jaké má vlasy a jaké barvy ráda nosí,“ líčí téměř detektivní pátrání Julie Kratěnová. Dívkám spadl kámen ze srdce, když se v záběrech televizních kamer objevila maďarská politička. „Měla světlý růžový kostýmek, nakonec k ní kytice seděla bezvadně. Byla to chvilka napětí, ale nakonec vše dopadlo úžasně,“ doplňuje svoji kamarádku Karolína Beranová.

Obě osmnáctileté dívky jsou ve třetím ročníku a studují vzdělávací program Branding floristiky. „Vybrali jsme studentky, u kterých víme, že jsou samostatné a že mají zkušenosti. Byly například na dvoutýdenní stáži v německých Brémách,“ vysvětluje ředitel Milan Jedlička.

Jedenáctiletá Jasmína z Chocně bojuje s akutní leukémií.
OBRAZEM: Jedenáctiletá dívka bojuje s leukémií. Lidé se spojili a pomáhají

Soukromá škola, kde se studují maturitní umělecké programy Branding design a Branding floristiky, už má s podobnými akcemi zkušenost. „Zdobili jsme třeba Senát, Poslaneckou sněmovnu nebo Evropský parlament v Bruselu. V roce 2019 jsme vázali pro Pražský hrad i kytici pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou,“ vzpomíná Milan Jedlička. A mimochodem obě dívky byly na Pražském hradu vůbec poprvé.