Žádní dětští pracovníci, žádné vykořisťování. Je to proti našim etickým normám. Takto společnost Primark zareagovala na článek Deníku, který mapuje podmínky pracovníků, jenž v Asii pro Primark šijí oblečení a boty. „Využívání dětské práce je nepřijatelné a zakázané, což je výslovně uvedeno v našich Zásadách chování. Náš etický kodex velmi jasně stanovuje, co vyžadujeme od našich dodavatelů. Včetně požadavků na výplatu mezd, práva pracovníků na ochranu zdraví a bezpečnosti. Dodržování požadavků kontrolujeme pomocí auditů,“ uvedl ředitel Primarku pro střední a východní Evropu Paciej Podwojski.

Sweatshopy a továrny v indickém města Ágra
Primark nabízí levné oblečení. Vyrábějí je dětští otroci, tvrdí neziskovky

Článek, na který Primark zareagoval, upozornil na nelidské podmínky, v nichž mají dodavatelé Primarku pracovat. Podle Stanislava Komínka z Blanska, který se do továren osobně podíval, dělníci pracují často až za otrockých podmínek. Nemají pracovní smlouvy a žádné ochranné pomůcky. Pracují šest dní v týdnu ve dvanáctihodinových směnách, přičemž když zakázka hoří, majitel klidně zavře bránu a přinutí dělníky pracovat i několik dní v kuse. Nemají odbory, přesčasy jim nikdo neplatí a když se zraní, dostanou vyhazov. 

Vydělají přitom naprosté minimum, které nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb. „Prohlášení o etických kodexech jsou slova, která hezky vypadají na plakátech, ale důkazy nebo konkrétní výstupy za nimi nevidím,“ sdělila již dříve Anna Lazarová z neziskové organizace NaZemi.

Dodržování standardů

Podle Podwojského se však za prohlášeními skrývá konkrétní práce a konkrétní lidé. „Dodržování standardů monitoruje po celém světě náš specializovaný tým složený ze sto třiceti odborníků, kteří pracují na každém z našich klíčových výrobních trhů. Spolupracujeme také s externími auditory, kteří každý rok provádějí více než tři tísíce neohlášených kontrol našich dodavatelských závodů. Pokud je při auditu zjištěn jakýkoli problém, je okamžitě spuštěn akční plán a v případě jeho neuspokojivého plnění ze strany dodavatele s ním společnost Primark definitivně ukončuje spolupráci,“ doplnil Podwojski.