První ostrý zápas po víc jak třech měsících sehrají Brňané o víkendu v Chrudimi. Ani v zimě ale Zbrojovka rozhodně nespala. Její hráči zvládli soustředění na Maltě a rovnou desítku přátelských duelů. „Přípravu jsme absolvovali podle plánu. Všechno bylo bez problémů, až na zranění Petra Pavlíka v zápase s Jihlavou,“ ohodnotil zimní dril kouč Jihomoravanů Pavel Šustr.

Čísla z přípravy:
Nejvíc startů: Jakub Přichystal (10)
Nejvíc minut: Jakub Přichystal (687)
Nejlepší střelci: Lukáš Magera (5), Jakub Přichystal (4)
Nejlepší nahrávači: Jakub Přichystal (5), Pavel Eismann (4)
Bilance: 8 výher, 1 remíza, 1 porážka
28 vstřelených branek, 7 obdržených

Z deseti utkání se jeho svěřenci radovali hned osmkrát. Smutnit mohli jen po střetu s Táborskem, které prohráli 1:4. Bez branek se pak rozešli se slovenskou Skalicí.

V přípravě se Brňané zaměřili hlavně na sehranost. „Především jsme chtěli vytvořit součinnost v kádru. Pracovali jsme třeba na vztahových návycích. Nejdůležitější pro nás bylo tým stabilizovat,“ zdůraznil sportovní ředitel Zbrojovky Tomáš Požár.

Na jihu Moravy tak v zimě přivítali jen dva nové fotbalisty. Ze Slovenska do Brna přestoupil defenzivní univerzál Juraj Kotula. Z Třince si Zbrojovka přivedla Šimona Šumberu. „Analyzovali jsme si čtyři poslední přestupová období a na můj vkus vždy přišlo až moc nových hráčů. Mužstvo pak na podzim nepůsobilo zcela kompaktně. Teď jsme si na konkrétní posty vytipovali hráče, které známe,“ objasnil Požár.

Největší požár likvidovali hasiči u Bukovinky na Blanensku
Oheň likvidovali hasiči sedmkrát. Největší u Bukovinky na Blanensku


Realizační tým dostal prostor vštípit hráčům požadované návyky. „Měli dostatek času kvalitně se připravit. Doufám, že naše principy budou vidět v soutěži stejně jako v přípravě. Jde nám o týmový výkon, dobrou defenzivu a reakci po ztrátě míče. Všichni ví, jak chceme hrát,“ uvedl Šustr.

Kromě nováčků zůstala na soupisce prvního týmu také trojice hráčů, kteří na podzim hostovali v nižších soutěžích. Své místo v kádru si vydobyl brankář Floder a křidelník Vintr. Podzimní střelec třetiligové Líšně Jakub Přichystal pak v přípravě doslova explodoval.

V deseti zápasech v červeném dresu vstřelil čtyři branky a na pět dalších spoluhráčům nahrál. „Věřím, že Kuba bude přínosný svou rychlostí, dravostí a schopností dostat se do šance. Naši ofenzivu rozhýbal, je připravený a plný elánu. Jsem rád, že se k nám vrátil,“ okomentoval Šustr třiadvacetiletého forvarda.

Brankářská jednička je jasná


Brňané jdou do jarní části ze sedmého místa. Na třetí příčku, zaručující účast v baráži, ztrácí sedm bodů. „Neprožili jsme úplně úspěšný podzim, ale příprava byla dostatečně dlouhá na to, abychom tým stabilizovali a získali víc variant. Zkoušeli jsme třeba některé hráče na odlišných postech,“ zmínil Požár.

Na pozici stopera tak třeba zaskočil středopolař Ladislav Krejčí jako alternativa za zraněného Pavlíka. Trenérský tým také rozlouskl otázku brankářské jedničky. O místo po odchodu Dušana Melichárka totiž soupeřili mladíci Pavel Halouska s Jiřím Floderem.

ilustrační
Sražení chodci v kraji: za týden dva mrtví a pět vážně zraněných

Minimálně na začátku jara si do branky stoupne první jmenovaný. „Halouska začne jako jednička. Má zkušenosti z druhé ligy a měl dostatek času, aby se připravil a pozici prvního brankáře bez problému zvládl. Nemám o tom žádné pochybnosti,“ ujistil Šustr.

JAROSLAV GALBA