Čtrnáct branek za šest zápasů, řada individuálních chyb a nedůsledností, smůla. Nováček musel v úvodu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY překonat řadu překážek, odměna se dostavila v jihočeském Táboře.

Zodpovědný výkon s nadstandardní hrou obou stoperů – přesně tak popsal hru v obraně trenér Pavel Matějka. Tým, jehož obrana byla v předchozích sezonách ČFL skvostem, nulu nutně potřeboval. „Povedlo se nám být soustředění na defenzívu od začátku až do samotného konce,“ hledal hlavní klíč chrudimského úspěchu stoper Jakub Krčál. „Na hře v obraně se podílela celá jedenáctka a každý odevzdal maximum,“ chválil jeden z dirigentů obranné čtveřice Chrudimi.

Právě Jakub Krčál z pozice stopera si na jihu Čech splnil i ofenzivní povinnosti. Po půlhodině hry dostali hosté možnost zahrávat pokutový kop. V předchozích šesti kolech kopala Chrudim penaltu třikrát, z toho dvakrát neproměnila. Aby si pro penaltu došel stoper patří spíše k raritám, pro Krčála ale nebyla jiná volba. „Penalty mě baví a na tréninku se mi je daří proměňovat. Se spoluhráči jsem měl domluvené dopředu, že si ji tentokrát vezmu já,“ věděl kmenový hráč hradeckých Votroků.

Autor šesti branek loňského ročníku si s nabídkou na premiérovou trefu ve druhé nejvyšší soutěži poradil na výbornou. „Penaltu jsem kopnul po své levé ruce nahoru. Počkal jsem si, kam se pohne brankář,“ popsal první a nakonec jedinou branku zápasu s Táborskem.

Nováček po vedoucí brance zbylou hodinu hry bránil nejtěsnější možné vedení a spoléhal na rychlé protiútoky. Do výraznější převahy však Táborsko puštěno nebylo. „Závěr se nesl hlavně v duchu našeho odhodlání zápas dotáhnout. Soupeř byl častěji na balónu, ale vše se odehrávalo daleko od naší branky,“ spokojeně hodnotil poslední minuty duelu Jakub Krčál.

Teprve druhá tříbodová výhra Chrudimi v letošním ročníku přinesla posun do klidnějšího středu tabulky.

Účast ve druhé nejvyšší soutěži zároveň přináší chrudimským fotbalistům i příjemnou novinku - reprezentační přestávky. Z ČFL je Chrudim zvyklá na ostrý jízdný řád, ani tentokrát tak na odpočinek příliš času nebude. „V pauze chceme určitě dobře a poctivě trénovat, abychom se dostali do správné fotbalové pohody a po repre pauze byli úspěšní,“ plánuje chrudimský stoper Jakub Krčál.

Po přestávce čeká Chrudim utkání proti severočeskému Varnsdorfu.

Ilustrační foto
Problém předností. Nováček neinkasoval

Petr Dejnožka