Příběh mladého Michala je zajímavý, často se nestává, že by se takto mladý fotbalista podílel na výchově dalších talentů. A jak se tedy k trénování dostal? „Začalo to tím, že jsem zpracovával absolventskou práci na téma ohledně trénování mladých dětí,“ popisoval patnáctiletý fotbalista hrající za klub MFK Chrudim. Spojil se s příslušným trenérem a začal aktivně trénovat. Zalíbilo se mu to a zůstal u koučování až dodnes. Společně se Zdeňkem Čapkou vede v Chrudimi kategorii do jedenácti let.

Ilustrační fotografie.
Každá kategorie je specifická a má své kouzlo, říká trenér Daněk

Trénování ho dle jeho vlastních slov baví stále více: „Už to dělám okolo dvou let a baví mě to pořád.“ Nebýt koronavirové přestávky, měl by Michal Špánik zaběhnutý kolotoč, který pro něj znamenal řadu povinností. Kromě školy musí stíhat vlastní tréninky jako hráč i trenér. „Na střední škole je to těžší, jsem u fotbalu každý den, víkendy mám také plné,“ vysvětluje možná trochu stinné stránky svého koníčku. „Je to namáhavé, ale když fotbal člověka baví, zvládnout se to dá,“ podotýká hráč a trenér Špánik, který ani s jednou činností rozhodně končit nehodlá.

Nabitý program Michala Špánika baví i díky tomu, že je stále v kontaktu s mladšími dětmi. „Baví mě s nimi pracovat. Sám vyrůstám na vesnici, kde jich je strašně moc. Rád poté porovnávám svůj pohled na jednotlivé hráče s ostatními trenéry, komunikuji s nimi a konzultuji problémy,“ tvrdí Špánik, který žije v nedalekých Sobětuchách.

Kromě svojí činnosti v libchavském klubu můžete Zdeňka Kocmana potkat rovněž na různých kempech a náborových akcích pro děti. Tak jako na podzim na litomyšlském stadionu.
Fotbalový trenér Kocman: Děti musíme zjančit, aby chodily s balonem i spát

Za sebou má již zisk trenérské licence C, u tohoto milníku ale rozhodně zůstat nehodlá: „Chtěl bych pokračovat i béčkovou licencí, ale zatím jsem si moc informací nevyhledával,“ přiznává.

A jakou cestou by se Michal Špánik následně rád vydal? „Nevím. Oboje mě baví, nejsem rozhodnutý a chci pokračovat v obou činnostech,“ tvrdí fotbalista Michal Špánik.