Seriál Okresní přebor bavil čtenáře Deníku po celou zimu a krátil jim čas před startem jarní části. V poslední epizodě pod názvem Návštěva z kraje se řešil zejména stav hřiště a vybavení, aby splňovala kritéria pro vyšší soutěž. Podobně k tomu nahlíželi i ve Středočeském kraji, kde si Sportovně-technická komise nechala udělat průzkum. Požádala tak Komisi rozhodčích, aby arbitři během dvou víkendů v průběhu října kontrolovali tři zásadní pravidla.

Sudí se tak měli zaměřit na hrazení či zábradlí kolem hrací plochy, které musí být nejméně dva metry od pomezní čáry a čtyři od brankové lajny. Dále na bezpečný odchod a příchod rozhodčích z kabin na hřiště, kde prostor musí být zabezpečen proti vniknutí diváků. Do třetice se kontrolovali hráčské lavice.

„Musí být kryté, oddělené od hlediště, mají být umístěné poblíž středové čáry za pomezní čárou, musí být zabezpečené proti vhazování předmětů z hlediště a mají umožňovat sezení pro deset osob,“ říkají pravidla.

Max Weber. Chrudimi je věrný už třináctým rokem. Odejít v nejbližší době ani neplánuje.
S hokejkou na ledě ho nepotkáte. Vyměnit brusle za sálovky Max nehodlá

Díky průzkumu zjistila STK závažné nedostatky a hodlá do budoucna více chránit zdraví hráčů. „Jedná se nám především o bezpečnost všech hráčů napříč kategoriemi. Zranění je vždy lepší předcházet, než je řešit. Věříme, že samy kluby si uvědomí závažnost tohoto problému a nebezpečí. Samy přistoupí k nápravě hrací plochy a jejího okolí,“ věří Ondřej Knobloch, člen Výkonného výboru Středočeského krajského fotbalového svazu.

V případě vážného zranění zodpovídá za následnou újmu hráče i sám klub, kde se tento problém stal. „Nechceme vytvářet klubům problémy,“ zdůraznil Knobloch, „Chceme jim ale předejít. To že minulé vedení toto nařízení zásadně ignorovalo, není vůbec v pořádku. STK následně osobně navštíví kluby, kde budou shledány nejzávažnější nedostatky a tuto věc bude společně řešit,“ řekl Knobloch.

Milan Baroš v dresu Vigantic
Baroš a spol. v důchodu. Unikátní přehled 183 hvězd, které hrají mezi amatéry

A došlo i na příhody, které byste asi nečekali. Předseda STK Daniel Devera je ve funkci teprve krátce, ale už musel řešit opravdové bizarnosti. „ Co se týče kuriozit, zažil jsem, že před jedním zápasem vyháněli ze hřiště pasoucí se krávy. Po vstupu na plochu jsme zjistili, že jsou všude kravská lejna,“ prozradil Devera.

V dalším případě uvedl vysokou trávu, která byla nad kotníky vysoká. Rozhodčí v obležení domácích uznal hrací plochu jako způsobilou a muselo se hrát. Nicméně v současnosti už se řeší jedno ze tří výše zmíněných pravidel. V drtivé většině se jedná o nedodržení bezpečné vzdálenosti dvou respektive čtyř metrů od čar. „Někde se ještě stane, že je katastrofální sociální zařízení,“ dodal Devera.

Pro unikátní články o Okresním přeboru klikněte v obrázku na kolečko epizody: