První dva ze zmíněných celků se navíc za odměnu objeví v evropských pohárech i na jaře. Severočeši vypadli, ostudu nicméně neudělali. A pak, že to nejde…

Fotbalisté Zlína. Ilustrační foto.
S Beauguelem, nebo bez něj. Ševci se chtějí rozloučit výhrou

„Klobouk dolů, fotbal v Česku dělat umíme, i když se naše rozpočty nedají srovnat se zahraničními,“ zaradoval se trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Faktor Šilhavý

Potěší, že jeho slova lze vztáhnout i jinam než na bitvy v Evropě. Při bližším pohledu musí uznat i laik: po delší době je na vzestupu celý tuzemský fotbal.

Příklady? Prvním je reprezentace, kterou po měsících krize a špatném startu do Ligy národů převzal kouč Jaroslav Šilhavý. Soutěž udržel, navíc s týmem předváděl hru, která bavila.

Utkání 19. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sigma Olomouc, 14. prosince 2018 v Ostravě. Na snímku (zleva) Václav Procházka a Jakub Yunis.
Yunis mohl skolit Baník: Vůbec se mi to nepovedlo, litoval

Díky zlepšeným výkonům zůstali Češi ve druhém výkonnostním koši pro los kvalifikace na Euro 2020 a nyní touží pokořit slavnou Anglii. „Silný soupeř a favorit, ale těšíme se,“ hodnotil Šilhavý.

Jdeme dál: Češi se opět mohou spolehnout na individuality. Třeba brankáře Tomáše Vaclíka, minulý měsíc nejlepšího hráče LaLigy (předstihl třeba Lionela Messiho s Luisem Suárezem).

Zmiňme i Patrika Schicka, vytáhlého forvarda AS Řím. „Dejme mu čas a znovu budeme mít útočníka světového formátu,“ souhlasila slávistická ikona Pavel Kuka.

A třetí pozitivum? Víc diváků na stadionech, jak prozradil šéf LFA Dušan Svoboda.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 28. dubna 2018 v Ostravě. Fanoušci Sparty.
Fanynka Sparty řádila na zápase s Baníkem. Teď nesmí půl roku na fotbal

Je na čem pracovat

Na druhou stranu: ne všechno je pouze idylické. Bývalý gigant české scény Sparta se před očima „rozpadá“, fotbalová asociace se zase stále vzpamatovává z četných rozporů ve vlastních řadách. Kvůli nim se dokonce s několika funkcionáři rozloučila.

Zisk a vysvědčení pohárových zástupcůZdroj: DENÍK

„Chci se věnovat fotbalovým věcem, pořád je to ale spíš o politice,“ posteskl si místopředseda asociace Martin Malík. Nepřímo tak potvrdil: český fotbal se uzdravuje, stále však není úplně stoprocentní.

Koeficient se zvedá

Proto je nutné neusnout na vavřínech. Už v březnu přijde moment, kdy se dobyté úspěchy musí potvrdit.

Například v otázce koeficientu. Na něm závisí možnost dvou míst pro boj o Ligu mistrů v sezoně 2020/21. Češi jsou nyní blíž patnácté příčce, ve hře je ale i třináctá. Před Dány je posune jediný bod, před Švýcary větší zisk, než na jaře uhraje Curych.

Jaroslav Zelený, SK Slavia Praha.
Debutant Zelený proti Zenitu zazářil. Nyní si přeje soupeře z Anglie

Další lákadlo? Na jaře mohou přijet na české stadiony giganti. Při pondělním losu je šance na Arsenal, Chelsea, Neapol či Inter.

Výsledek? (Téměř) samá pozitiva. Dokážou české kluby nastavenou laťku udržet?