Páteční aktiv Pardubického krajského fotbalového svazu byl tentokrát zcela netradiční, když zazněly věci přímo paradoxní. Tak třeba: tři roky již byla vypsaná a tudíž se očekávala baráž, dosud se žádná neuskutečnila. Slatiňany čekaly z druhého místa právě na ní, nakonec postoupily bez boje. Dolní Újezd před třemi lety bojoval o udržení v I. B třídě, nyní poskočil až do krajského přeboru (z původního rozpisu nahradil Březovou nad Svitavou). Z Jihočeského KP postoupil do divize až čtrnáctý Jindřichův Hradec, který před závěrem sezony dokonce bojoval o udržení! Prosetín po pěti letech pochopil, že se nemusí postupovat z prvního místa (příklad Bítovan), ale stačí i z páté příčky.

A tak bychom mohli uvádět další extrémy, které se dějí snad jen u nás a v této době. Nemá cenu v tom hledat nějakou logiku, neboť selský rozum to prostě nebere.

A ještě jedna zajímavost z našeho okresu Chrudim. Sešli se zde dva starostové a zároveň zástupci svých fotbalových klubů. Stanislav Peca zastupoval ŽSK Třemošnici a Martin Havel zase SK Sokol Prosetín.

Stížnosti v tisku

Michal Blaschke, předseda PKFS hovořil o několika novinkách, která nás ve fotbalovém hnutí čekají od sezony 2013/2014. Jednou z nich je připojení k internetu (zdarma), což se týká mužstev krajského přeboru a I. A třídy.

Pohár se nebude hrát o předsedu PKFS, ale o hejtmana Východočeského kraje. Vítěz obdrží částku 150 tisíc korun. I zde došlo ke změně proti původnímu rozpisu. Hlinsko zajíždí v premiéře 27. 7. do Horního Jelení a naopak do Starého Hradiště si to namíří Holice.

V dalším příspěvku předseda očividně bránil rozhodčí, když prý stížnosti v tisku nepomohou fotbalu. K vysvětlení: mužstva hrající u soupeřů si stěžují na muže v „černém", kteří je, jak se říká lidově, dokáží „zaříznout".

Jan Hanzlík, zástupce pro koordinaci projektu „Zelený trávník" hovořil o jeho výhodách. Zřejmě si však neuvědomil, že v sále jsou přítomni zástupci klubů a ne majitelé trávníků.

Smíšené pocity

Vyhodnocením a nastíněním dalšího ročníku se zaobíral Karel Braun, předseda STK. Od nového ročníku se bude moci střídat v kategorii dospělých až pět hráčů. Ohledně střídajících hráčů: Co se týče talentované mládeže z nižší do vyšší soutěže může dorostenec nastoupit za dospělé. Dva kluby v jedné kategorii se dohodnou na společném družstva viz u dorostu v I. třídě TJ Svídnice/SK Spartak Slatiňany či Sokol Prosetín/FK Junior Skuteč B, u žáků SK Spartak Slatiňany/SK Stolany. Hlášenky oddíly zašlou na řídící svaz i soupeři do 21. července 2013.

Polemika se nesla v návrhu, aby se při nerozhodném výsledku kopaly penalty. Zástupce FK Jiskra Heřmanův Městec Josef Diessel k tomu: „Soutěžní řád je vydán Asociací a ne aby se s tím na kraji dělalo co se komu zachce." Samozřejmě tento návrh byl zamítnut.

Nejvíce času zabral los žákovských soutěží. Krajský přebor má 14 účastníků, dvě I. A třídy po šesti, když v každé je po jednom volném místě. Tedy pět a pět družstev se čtyřkolovou soutěží. Návrh byl na společnou I. třídu o deseti týmech. Pro značné vzdálenosti (Prosetín Libchavy, Slatiňany Králíky atd.) toto padlo. Další návrh na dvě dvanáctičlenné soutěže rozložené teritoriálně s následným dvouutkáním o přeborníka rovněž padl. Stanislav Peca: „Pojďme hrát na dvě skupiny, vždyť tady jde o nepostupovou soutěž." Zástupce Letohradu a s ním několik dalších účastníků tohoto jednání bylo proti. I tato varianta padla. Nakonec zůstalo při původním rozpisu, s čímž několik zástupců mládežnických družstev nesouhlasilo a odjíždělo domů se smíšenými pocity. Takže to byl „guláš" s pravým gulášem na žampionech.

Rozlosování nového ročníku krajských soutěží dospělých

Krajský přebor

Zde je celkem sedm nováčků, z toho Holice sestoupily z divize.

1. SK Polička, 2. TJ Sokol Moravany, 3. FK Česká Třebová, 4. FK Jiskra Heřmanův Městec, 5. TJ Jiskra Litomyšl, 6. FC Hlinsko, 7. TJ Sokol Dolní Újezd, 8. SK Pardubičky, 9. TJ Lanškroun, fotbalový oddíl, 10. TJ Svitavy B, 11. FK Agro Choceň, 12. FK OEZ Letohrad B, 13. 1. FC Žamberk, 14. MFK Chrudim B, 15. SK Holice, 16. ŽSK Třemošnice.

I. A třída

Tato soutěž má dokonce jedenáct nových účastníků, z loňských zůstaly pouze Srch, MFK Chrudim C a Staré Hradiště!

1. FC Jiskra 2008 Králíky, 2. FK Česká Třebová B, 3. TJ Mezilesí Načešice, 4. TJ FC Titanic Srch, 5. AFK Horní Jelení, 6. MFK Chrudim C, 7. FC Hlinsko B, 8. TJ Sokol Pomezí, 9. FK Přelouč, 10. SK Spartak Slatiňany, 11. SKP Slovan Moravská Třebová, 12. TJ Sokol Morašice, 13. SK Sokol Prosetín, 14. TJ Sokol Staré Hradiště.

I. B třída skupina A

Ve čtrnáctičlenném pelotonu je polovina noviců, z toho z I. A sestoupivší Zámrsk a z KP Dobříkov.

1. TJ Sokol Rohovládová Bělá, 2. FK Kameničky, 3. TJ Luže, 4. SK Holice B, 5. SK Řečany n. L., 6. SK Vysoké Mýto B, 7. TJ Sokol Mnětice, 8. TJ Sokol Dobříkov, 9. FK Přelouč B, 10. FC Nasavrky, 11. TJ Spartak Sezemice, 12. TJ Sokol Rosice n. L., 13. SK Zámrsk, 14. SK Chroustovice.

Uvádíme pouze soutěže se zástupci z okresu Chrudim. Ostatní skupiny včetně dalších informací najdete na webové stránce PKFS. 

JAROMÍR DOLEŽAL