Z několika překvapivých výsledků mě asi nejvíce zarazila jasná výhra Ronova nad Doubravou nad Chrastí v poměru 9:0. Že jsou domácí na svém hřišti hodně silní a neradi zde rozdávají body je známá věc, ale že v přímém souboji o sestupové pozice nasází soupeři devítku…?! Zápas nejvíce vyšel autoru čtyř branek Petru Budínskému, naopak hosté kompletně totálně propadli. On jim celkově podzim vůbec nevychází a už se asi těší na jeho konec, ale po posledních zlepšených výsledcích se chtělo věřit ve vyrovnanou bitvu. Marně. Z domácího pohledu je tristní jen jedna věc pouhých 22 platících diváků: A ještě jedna perlička k tomuto utkání na závěr. Vedení Ronova bylo s předvedeným výkonem a výsledkem nadmíru spokojeno a vyhlásilo pro své hráče odměnu nedělní brigádu :-)

To v Prosetíně pomalu řešili jiný problém, kam při derby se Skutčí (5:4) rekordní návštěvu 420 fanoušků „naskládat". Atmosféra se asi podepsala i na hráčích, když za šest minut hry se již kopaly dvě penalty, a obě byly proměněné. Jinak se ale hrál fotbal „jak víno" a musel se divákům líbit. Samozřejmě že těm hostujícím méně, nikdo nechce prohrát, ale devět gólů, skvělá nálada, emoce, skóre jak na houpačce, prostě fotbal jak má být! My, kteří jsme tam nebyli, můžeme jen v tichosti závidět. Také toto střetnutí mělo svého hrdinu, a to autora hattricku Jirku Novotnému, který jej navíc nasázel za pouhých 11 minut. Že tím výrazně převážil misky vah na domácí stranu asi netřeba zdůrazňovat.

Derby se hrálo také ve Svratouchu, kam zpod kopce přijela Krouna. Tady se ale 250 diváků, tedy alespoň těch domácích, příliš neradovalo, když hosté vyhráli 2:3. Po celý zápas si udržovali vedení, do něhož se dostali již v páté minutě, a přestože se Svratouchu podařilo v poslední minutě z penalty snížit, všechny bodíky putovaly k soupeři. A při letmém pohledu na tabulku je zřejmé, že je potřeboval jako sůl. Teď už má jednu jistotu, přes zimu poslední nebude.

Pěkná návštěva přišla tradičně i do Holetína, tentokrát by ale fanoušci na zápas raději rychle zapomněli. Střetnutí třetího s druhým týmem soutěže totiž jasně ovládly hostující Tuněchody (1:6), a Sokol by musel asi hodně zapátrat v paměti, kdy naposledy schytal doma šestku. Bohužel pro domácí je ale výhra hostů zasloužená, ve 13. minutě vedli již 2:0 a ještě k tomu měli ve svém středu na zápas zřejmě dobře „vyspinkaného" střelce Martina Adámka, autora hattricku.

Na soupeřově půdě zvítězil i dosavadní lídr soutěže Rozhovice který si dojel pro všechny body do Kameniček (0:2). Dle domácích ale kdo tento zápas neviděl, tak neuvěří. Hostitelé byli po většinu utkání lepším týmem, neproměnili však minimálně pět vyložených šancí. A je staré známé pravidlo, že kdo nedá gól, nemůže vyhrát. Rozhovičtí si sice nevypracovali ani jednu vážnější příležitost, v rozmezí pěti minut ale dokázali Davidem Stejskalem potrestat dvě chyby a body byly jejich. Na čele tabulky si tak stále udržují před Tuněchody pětibodový odstup, což jinými slovy znamená, že už jim přízvisko „podzimní půlmistr" nikdo nevezme. Ruku na srdce asi zaslouženě. Gratuluji!

Vyhrát venku se však podařilo i Křižanovicím, a to na horké půdě ve Vítanově (0:1). O osudu střetnutí a dělbě bodů rozhodl jeden jediný gól, který vstřelil již v 11. minutě sváteční střelec Milan Pecina. Musí za něj ale poděkovat domácímu gólmanu Michalu Bednárovi, který mu na něj svou hrubicí pěkně přihrál. Šancí bylo v utkání daleko více, žádná další už se ale neujala. Hosté se tak již vyšvihli na krásné sedmé místo, zatímco Vítanov zůstal předposlední, pouhý jeden bodík nad Chrastí.

Doma se naopak z poměrně vysoké výhry 4:1 nad Kočím radovala Svídnice. A domácí to potřebovali. Poslední jejich výkony nebyly přesvědčivé a nedávný debakl ve Skutči týmu na náladě určitě nepřidal. Proto šli do střetnutí plni odhodlání, vypracovali si územní převahu a hlavně proměňovali šance. To hosté zklamali a čestný úspěch vstřelili až čtvrt hodiny před koncem za stavu 4:0. Proto asi nemohli s lepším výsledkem počítat, i když se samozřejmě „ohánějí" tím, že jeden gól padl z pětimetrového ofsajdu a jeden byl po chybě vlastní. Ale to jsou jen kdyby…

V posledním zápase kola potvrdil dobrou podzimní formu Tatran Miřetice, když celkem snadno zdolal Zaječice 2:0. O své výhře rozhodli domácí již v prvním poločase, v němž dali obě branky. Celý druhý totiž hráli v oslabení, když jim byl vyloučen za „hašení" rychlého brejku soupeře Slanina, hosté se ale nedostali ani ke kontaktní brance. Tatran tak už pomalu může pošilhávat po třetí příčce tabulky, na níž ztrácí pouhé dva body. Naopak Zaječice si připsaly šestou porážku v řadě a musí tak koukat k sobotnímu domácímu zápasu s Vítanovem s oprávněnými obavami.

Poslední podzimní kolo je na programu tento víkend a kromě utkání Skuteč Miřetice se celé odehraje v sobotu. Celkem pochopitelně, vždyť večer se musí konec sezony řádně oslavit. Tak jen do toho. Hlavně mi ale určení „silní" jedinci nezapomeňte v neděli dopoledne sdělit výsledek a nějaké podrobnosti, ať můžu Okresní přebor „dohrát" i já v novinách.

RADEK PECINA