Pohleďme ještě do minulého ročníku, kdy z KP sestupoval 15. Heřmanův Městec s 18 body a 16. Třemošnice se 13 body (zachránil se 14. Lanškroun s 37 body). Už po podzimu 2011 bylo zřejmé, že oba týmy z okresu Chrudim nemají příliš velké šance na přežití. Vždyť 15. „Heřmaňák" nasbíral 9 bodů a Třemošnice měla o dva méně. Oba nováčkové zahájily vyšší soutěž těmito výsledky: H. Městec Lanškroun 0:0, Třemošnice Holice 0:1. A jejich derniéra? H. Městec Cerekvice 0:2, Třemošnice MFK B 1:1. V obou sestoupivších mužstvech měli kanonýry s devíti góly, a to Salfického resp. Šebka. Zajímavostí bylo, že vůbec nejvyššími návštěvami v KP se mohl pochlubit Heřmanův Městec (doma 3650, venku 2441, celkem 6091)! Naopak Třemošnice zůstala i v?tomto směru pozadu: 1582 2388, celkově 3970. To je tedy, co bylo po červnu 2012.

Rok se sešel s rokem a máme zde bilanci I. A třídy. První Bítovany skončily v kraji, přihlásily se do III. třídy okresu. Třetí MFK C bude v této soutěži pokračovat. Ale teď je tu „bomba". Postupují: 2. Pardubičky, 4. Heřmanův Městec, 5. Březová nad Svitavou, 6. Svitavy B, 7. Třemošnice a 8. Letohrad B. Naši dva postupující zástupci do KP se rozloučily s druhou nejvyšší soutěží v kraji těmito výsledky: Svitavy B H. Městec 5:2 a Valy Třemošnice 3:8.

Kompetentním činovníkům předsedům obou nováčků jsme položili stejné otázky. Dnes se podíváme, jak nám za Heřmanův Městec odpověděl předseda zdejší Jiskry JAN BAREŠ:

Jak hodnotíte vaše působení v uplynulé sezoně v I. A třídě?

Při hodnocení celého ročníku 2012 2013 bych označil podzimní část jako více povedenou, a to počínaje tréninkovou morálkou, ale především podávanými výkony. Na jaře jsme byli v tomto směru za očekáváním a v tabulce jsme získali pouhých 18 bodů (včetně pasivního skore). Nicméně celkové čtvrté místo beru jako pěkný výsledek.

Čekali jste, že dojde k takovému „průvanu" v krajských fotbalových soutěžích?

K zásadním změnám došlo za poslední dobu podruhé a dle mého názoru ne naposledy. Fotbal se potýká obecně z mého pohledu s obrovskými problémy volbou předsedy a místopředsedy počínaje, jistými podivnými regionálními změnami, přibývá konkurenčních sportů jako je futsal, který sbírá kvalitní hráče velkého fotbalu, neuváženými podporami jednosezonních mužstev dospělých na úkor mládeže atd. Zvýšit kredit kopané, tj. sportu číslo jedna v ČR, bude s takovýmto přístupem náročné a složité. Přesto stále věřím, že se situace stabilizuje co nejdříve.

Měli jste sami zájem o postup, či jste k němu byli vyzváni řídícím orgánem?

O postupu jsme dlouho uvažovali. Vzhledem k zásadním změnám v I. A třídě si myslím, že jsme postoupili sice do krajského přeboru, ovšem budeme hrát s většinou nedávných účastníku I. A třídy. Setrvání v nižší soutěži bych za této situace považoval za jistou formu sestupu, tím ovšem nechci nijak degradovat její úroveň.

Pojďme k novému ročníku. Kdy zahájí mužstvo letní přípravu?

Přípravu „A" mužstva na novou sezonu jsme začali první tréninkovou jednotkou už v úterý. Čeká nás pohár se Starým Máteřovem, přípravný zápas s Načešicemi a Přeloučí. Mistrovskou soutěž potom zahájíme domácím utkáním s Žamberkem.

Bude se nějak měnit kádr, případně realizační tým?

„A" mužstvo by mělo zůstat v původní sestavě a bude doplněno o nadějné dorostence Prokopa, Jablečníka nebo bratry Dědičovy. Na dalších jménech pracujeme. U rezervy skončil trenér Luděk Celunda, náhradu zatím hledáme. Z hráčů ukončili kariéru ze zdravotních důvodů Martin Salfický, Josef Zahrádka a zkušený gólman Tomáš Zrůst. Úspěšný dorost přijde hned o několik hráčů, kteří se zapojí do dospělých, někteří bohužel končí s aktivní činností. K dalším posunům dochází samozřejmě i u žáků a přípravek.

Klub postihla i jedna smutná ztráta…

Ano, na závěr sezony nás postihla velmi smutná zpráva. V neděli 16. června v ranních hodinách zemřel pan Josef Steiner. Dlouholetý předseda heřmanoměsteckého fotbalové klubu a mimořádně aktivní fotbalový funkcionář vedl náš klub během jeho vzestupu z okresní soutěže do krajského přeboru a dále po celou dobu našeho hraní v kraji. I v poslední době se do dění kolem kopané v Heřmanově Městci, navzdory své nemoci aktivně zapojil. Všichni v něm ztrácíme osobnost, která bude s děním v heřmanoměsteckém fotbalu navždy spojována.

Chtěl byste ještě něco dodat na závěr?

Závěrem bych chtěl poděkovat všem trenérům, vedoucím mužstev, hráčům, sponzorům a samozřejmě fanouškům, kteří se aktivně a nezjištně účastní fotbalového dění v našem městě a popřát jim především zdraví a pevné nervy v sezóně následující.

JAROMÍR DOLEŽAL