O poslední červnové sobotě se uskutečnily v místním sportovním areálu, který ještě ve středu v 17 hodin pokrývala čtvrtinou fotbalového hřiště voda z potoku Žejbro, velice zdařilé oslavy 80 let kopané v Rosicích.

Při příchodu do areálu nás vítá u pokladny Libor Dvořák slovy: „Počasí máme nádherné, atmosfréra je perfektní, nic tomu nechybí. Žádné prostoje v programu nejsou, organizátoři mají všechno zmáknutý do všech detailů. Nyní můžeme vidět výcvik služebních psů v podání kynologů z okresu. Poníci ze Skutče nám tady už jezdí od rána, a to za značného zájmu dětí. K tomu, abychom vyplnili program, hrají zde neregistrovaní tenisté svůj turnaj. Proběhla zde už autogramiáda herce Martina Dejdara, a to opět za velkého zájmu hlavně dětí."

Do areálu v Rosicích zavítal také předseda OFS Chrudim Aleš Meloun: „Já jako představitel chrudimského okresního fotbalového svazu chci pogratulovat a popřát zdejším fotbalistům k osmdesátému výročí založení kopané vše nejlepší, popřát jim dobrou kondici do dalších let, poděkovat jim za jejich práci, kterou vykonávají. Dále se s nimi chci trochu pobavit o jejich dalších plánech."

„Předsedo, a jaká bude Tvoje dovolená?" ptáme se. „Dovolená nebude žádná, protože minulý měsíc jsem strávil čtrnáct dnů v nemocnici, kde jsem si tu svoji dovolenou jako by už vybral, takže minimálně pro letní sezonu mám dovolenou vybranou. Nyní mně zbývá už jen práce jak ve prospěch firmy, tak i rváčovské kopané," vysvětlí nám Aleš Meloun.

František Hanus byl dalším účastníkem těchto oslav, který nám přispěl do bloku co se týče tenisového turnaje: „Sešlo se deset párů na čtyřhru, rozlosování je do dvou skupin a první čtyři z každé tabulky postoupí do čtvrtfinále. Následným způsobem se hraje ‚pavouk' vyřazovacím způsobem až do vítězství. Vítěze budeme znát kolem 16 až 17 hodiny, to se nedá přesně určit. Oslav v areálu si přímo neužívám, i když se snažíme náš sport s kopanou tak nějak prolínat. Určitě jsem spokojen s celkovým průběhem, protože se vydařilo počasí a přišlo hodně lidí. Proto se to také dělá, tyto oslavy považuji za velký úspěch."

Jan Vrabec, pamětník a bývalý fotbalista i hokejista Dynama Rosice: „Tady to byly louky, které jsme postupně dávali dohromady za pomoci z fabriky. Hlavou celé akce byl Franta Slavík. K fotbalovému hřišti patřil ještě krásný zimní stadion s mantinely. To byla paráda, bohužel nebyly peníze, a tak sportovní činnost byla na nějaký čas přerušena. Opět se rád setkávám při této příležitosti se starými známými, se kterými pohovořím, zavzpomínám a také něco vypiji."

Turnaj žáků v malé kopané

K hlavnímu dopolednímu programu se sjelo osm mládežnických družstev. Turnaj se hrál ve dvou skupinách A: 1. Dynamo Rosice 9 (5:1), 2. Tatran Ctětín 4 (5:3), 3. SK Ronov 4 (3:2), 4. TJ Svídnice 0 (1:8). Skupina B: 1. MFK Chrudim 9 (10:1), 2. Tatran Hrochův Týnec 6 (7:5), 3. FC Zaječice 3 (2:5), 4. SK Vítanov 0 (3:11).

Zápasy o pořadí: 7. 8. místo Vítanov Svídnice 4:1, o 5. 6. místo Zaječice Ronov 2:1. Semifinále: Rosice Hr. Týnec 2:0, MFK Chrudim Ctětín 8:0. O 3. místo Hr. Týnec Ctětín 5:0. Finále Chrudim Rosice 2:0.

Nejlepší střelec Dan Šafařík, nejlepší brankář Michal Barva (oba MFK Chrudim).

Ceny předávali: Luboš Netolický, starosta obecního úřadu Rosice, Petr Dachovský, předseda TJ Dynamo a Ondřej Steklý, předseda FO. Po autogramiádě spěchal Martin Dejdar do Uherského Hradiště, kde moderoval další charitativní akci.

Bavil i doprovodný program

Než začal hlavní fotbalový zápas, na plochodrážním stroji se zde představil Hynek Štichauer, z Lán na Důlku, člen Zlaté přilby Pardubice. Pořadatelé si ho pozvali, aby zdarma povozil děti.

To však nebyla pro ně jediná atrakce. Závěr školního roku zde mohly oslavit na skákacím hradu, na dvou trampolinách, ke sledování bylo předvádění letadel řízených radiem a malování na obličej nemohlo uniknout všem těm, pro které byl vstup do školních prázdnin nejlepším startem. K tomu všemu patřila ještě tombola s bohatým občerstvením včetně opékaného selátka.

Zasloužená dělba bodů 4:4

K hlavnímu zápasu nastoupily ve 14.45 hodin dva „hvězdná" týmy. Hosté z Olympu Praha představili postupně tyto hráče: Martin Čechlovský Marek Svoboda, Karel Frýd, Petr a Martin Čermákové, Martin Kulka, Jan Fořtík, Jan Platil, Michal Zapletal, Richardové Tuháček sen. + jun., Marian Jelínek, Pavel Pejcha, Miloš Křeček, Ladislav Čihák.

Domácí Dynamo s trenérem Oldou Zelinkou: Jiří Zrůst Jan Vrabec, Emil Baláž, Luděk Nekvinda, Stanislav Drahoš, Miloš Dostál, Petr Marel, Michal Větrovský, Josef Marel, Radek Pilný, Roman Šimůnek, Jaroslav Kraťoch, Pavel Paulus, Lukáš Friček, Pavel Zelinka, Stanislav Procházka, Zdeněk Zelinka.

Čestného výkopu se ujal starosta Rosic Luboš Netolický a pak už hlavní arbitr Václav Oulický spolu s čárovými Jirkou Komárkem a Martinem Kličkou mohl zahájit devadesáti minutovou zajímavou sportovní podívanou, kterou sledovalo okolo dvou set diváků. V 10. minutě otevřel skóre hostující Jan Fořtík 0:1.

Dynamo výsledek postupně otočilo, když nejprve ve 27. Standa Drahoš stav srovnal a o čtyři minuty poté Petr Marel otočil na 2:1. Ve 33. Karel Frýd srovnal na 2:2 a tento stav se do přestávky již neměnil.

Hostům nejprve ve druhé půli nebyl uznán gól pro postavení mimo hru, ale to je nedeprimovalo. V 53. to byl opět Karel Frýd, který upravil na 2:3. Ale stejně jako v první půli přišli ke slovu dvakrát domácí. Nejprve opět Petr Marel a zanedlouho Josef Marel 4:3. Konečnou tečku za dramatickým bojem udělal Michal Zapleta přesnou střelou na 4:4.

Tenisté končili jako poslední

Do semifinále tenisového klání se probojovali Vojta Jíra a Aleš Novotný, kteří porazili Honzu Bendla s Josefem Vláškem. Ve druhém semifinále zvítězili Mirek Mazánek se Zdeňkem Kaplanem nad domácími favority Pavlem Brázdou a Martinem Vláškem. V souboji o 3. místo byl z rodiny Vláškových nakonec šťastnější mladší Martin, který s P. Brázdou zvítězili až po tuhém boji v tiebreaku 8:6. Ve finálovém souboji udivoval své soupeře i přihlížející diváky zejména třiašedesátiletý Mirek Mazánek (nar. 1950), který svojí téměř leopardí rychlostí a pohybem po kurtu, prakticky popíral zákony fyziky (a to hrál již 7. zápas tento den). K tomu přidal i vybroušenou techniku úderů, v níž mu zdatně sekundoval jeho o generaci mladší spoluhráč. Nakonec dvojice Mazánek Kaplan zvítězila nad Jírou s Novotným 6:4. Organizátoři turnaje tímto děkují všem zúčastněným párům za předvedené sportovní výsledky a gratulují k výsledkům.

Nakonec úplný závěr oslav patřil tancechtivým mládežníkům i těm dříve narozeným, kteří za doprovodu známé kapely „Staré pecky a fláky" vydrželi na letním parketu až do dvou hodin po půlnoci.

JAROMÍR DOLEŽAL