Je to docela drsná sonda do českého fotbalu. Do MICHALA BLASCHKEHO, šéfa krajského svazu v Pardubicích, se ostře pustil jeho předchůdce Vladimír Janata.

Největší průšvih? Způsob dělení státních peněz.
Podle e-mailu, který dostal Deník k dispozici, měl tehdejší člen výkonného výboru rozdělit peníze mezi „spřízněné kluby a ty, co ho volí". Autor instrukce? Roman Berbr, šedá eminence českého fotbalu a boss plzeňského svazu.
„Pana Janata, jako předseda krajského fotbalového svazu, neměl soukromý mail. Což je v takové funkci docela zvláštní. Ať si udělá každý obrázek sám, od toho se to celé odvíjí. Náš kraj dostal 1,3 milionu a požadavek oddílů zněl 16 milionů. Někdo to rozdělit musel," říká první muž pardubického fotbalu.

Ale Vladimír Janata tvrdil, že on návrh na svaz posílal.
Ano, to je pravda. Ale já ho tam posílal taky. Šlo o to, že pan Janata byl doma na neschopence, neměl k dispozici e-mail ani internet, takže jsem byl jako člen výkonného výboru osloven, abych pokračoval v podání návrhu ve spolupráci s panem Braunem (předseda STK). Ten ihned informoval pana Janatu, které oddíly dostaly kolik peněz.

Jenže podle něj jste jeho původní návrh dost zásadně změnil…
Ne, to není pravda. Ať mi to přepošle a dá písemně. Pan Janata nemohl nic poslat, protože neměl mail. On pouze přes pana Brauna asi po třech dnech sdělil, že má již všechno hotové, což bylo dva dny po termínu, který věděl. Moje reakce byla jednoduchá, oznámil jsem mu, že pokud to chce změnit, může, a ať pošle ten svůj návrh do Prahy.

A co se dělo dál?
To se nikdy nestalo. Ve finále se vykrystalizoval počet oddílů, který dostal dotace. Měli jsme seznam asi 30 celků po nějaké částce a pak bylo řečeno, že musí dostat cifru, o kterou žádají. Jestli někdo chce 5 milionů, musí dostat 5 milionů. Pokud někdo jiný požaduje 10 tisíc, obdrží tuto sumu. Pan Janata o všem věděl, všechno schválil a proti ničemu neprotestoval. Jestliže se mu nelíbilo moje tehdejší rozhodnutí, mohl ho změnit. Tečka.

Od Romana Berbra jste však dostal za úkol vybrat „spřízněné kluby a ty, co vás volí". To znamená co?
Téhle otázce nerozumím.

Roman Berbr vám poslal mail se vzkazem, ať  pro státní dotaci z Programu číslo IV vyberete „spřízněné" kluby.
Žádost z celého kraje byla na 16 milionů a vy musíte oddílům rozdělit 1,3 milionu. Někoho musíte vybrat. Znovu říkám, že pan Janata o všem věděl a se vším souhlasil. Nevím, o čem bychom měli dál hovořit.

Musíte ale uznat, že instrukce „ty, co vás volí" zní dost divně…

Nemůžete vědět, který klub vás na další valné hromadě bude volit. Sorry, ale to nejde. Byl březen loňského roku a musel bych být věštec, abych  tehdy věděl, kdo půjde na valnou hromadu. Oddíly navíc vybíral výkonný výbor. Jak bych mohl vědět, který ze 49 celků krajských soutěží bude volit? To prostě nešlo. A pane redaktore, pokud se podíváte na oddíly, které tam v návrhu byly, pochopíte, že minimálně DFC Pardubice (ženský fotbal) nikdy na volby nemohl jet, stejně jako další oddíly.

Chápu. Jen mi vysvětlete, co si má člověk představit pod termínem „spřízněný" klub.
Já nevím, jestli mi před rokem takový mail přišel. Denně mi jich chodí padesát, takže si nemohu pamatovat, co bylo v poště před rokem. Jestli pan Janata říká, že takový mail přišel, ať vám ho ukáže.

Ukázal a Deník ho má k dispozici.
Já mám ale pocit, že jsem mail v tomto znění nedostal.

Vladimír Janata nám však předložil i vaši odpověď.
To jsem odpovídal přes pana Janatu, případně pana Brauna. Jestli on dnes říká, že je dnes něco špatně, tak já tomu nerozumím. Vysvětlete mi, jak je možné, že pan Janata má celou korespondenci k dispozici a po roce říká, že je něco špatně? Pokud by vyhrál volby, bylo by to v pořádku?

Uznávám, že tohle je celkem zajímavá otázka.
Mohl s tím vystoupit na výkonném výboru, mohl někam zavolat, něco podniknout. Nelíbí se mi, že po roce tvrdí, že za nic nemůže, že měl neschopenku. Jako předseda kraje mohl reagovat a vystoupit proti rozdělení peněz. Ale neudělal to. Dnes mi to přijde směšné. Navíc, pokud má fotbal tak strašně rád, proč nezaplatil členské příspěvky na rok 2013? Jako předseda měl být první… To si pak můžete myslet, že je  ten člověk zhrzený, protože prohrál ve volbách. Otázkou taky je, co pro svoje zvolení udělal.

Tvrdí, že jednal s velkou většinou klubů, které měly hlas na volební valné hromadě, a objížděl valné hromady všech okresů.
O tom to ale není. Co nám na valných hromadách řekl? Přijel a prohlásil, že se nebude hrát s Itálii v sobotu, ale v pátek a valná hromada FAČR se přehodí na sobotu. To si mohu přečíst v novinách. A Olympiáda ve veslování bude v Ostrožské Nové Vsi, vskutku důležité informace pro zvolení. A kdo panu Janatovi dělal volby před čtyřmi lety? Ať si sám pravdivě odpoví…

Dovolte, abych se zeptal ještě na jednu věc. Prý jste dělal velké pozdvižení kolem změny delegace v podzimním zápase krajského přeboru mezi Hlinskem a Mýtem. Proč vám na rozhodčím tak záleželo?
To je velmi jednoduché. Jestliže mi zavolá rozhodčí a táže se, proč výkonný výbor  změnil delegaci a na výkonném výboru se přitom nic takového neřešilo, pana Janaty se zeptám, proč se tak stalo. A na to samé se zeptám i předsedy komise rozhodčích pana Fryše. Rozhodčího měl změnit výkonný výbor, ale já v něm seděl a nic takového se tam neřešilo, takže ať si ze mě nikdo nedělá srandu. Buď si stojím za svým rozhodnutím, že jsem změnu udělal já a neschovávám se za nějaký hlas z pléna, nebo to skutečně výkonný výbor rozhodne, ale to bych o tom měl vědět.

Takže jste nedělal kolem změny delegace zle?
Ale ano, dělal. Protože se pan Janata s panem Fryšem schovali za výkonný výbor. A my nic takového nerozhodli.To nebylo o tom, kdo bude pískat, ale pouze o schovávání se za výkonný výbor.

Prý jste dokonce posílal výhružné zprávy předsedovi komise rozhodčích Fryšovi. Co v nich bylo?
(rozesměje se) Tak to by mě taky docela zajímalo. Já nepíšu, já volám. Ptal jsem se ho úplně jednoduše, proč to nevzal na sebe a schovával se za výkonný výbor. Pokud je člověk svéprávný, a pan Janata s panem Fryšem jsou, měli říct: Ano, změnili jsme obsazení a hotovo. To je to samé, jako kdybyste mi zítra řekl, že jste se mnou nemluvil vy, ale třeba Ostravský deník. Pokud mám nějaké rozhodnutí, tak si za ním stojím. Taky bych se mohl pana Janaty zeptat na nějaké věci.

Například?
Do mediálních přestřelek se pouštět nechci. Jestli má takový problém, ať zvedne  telefon a zavolá mi.

Pokud Vladimír Janata podle vás nemluví pravdu, budete se nějak bránit?
Jestli ho to baví, tak ať si poslouží. Vy máte aspoň o čem psát. To mám podat žalobu? Akorát bych utrácel peníze za právníka. Kdyby pracoval, jak nyní mluví, byl zvolen. Mně se líbí jenom to, že má pan Janata strašně krátkou paměť.

Na co zapomněl?
On moc dobře ví. Nejvíc se mi líbí, že říká, jak některé lidi ve fotbale nikdy neviděl a pak spojuje lidi pouze na základě neověřených informací… Možná by to chtělo mu ukázat nějaké fotky. Vadí mi, že on můj návrh schválí a po roce bude říkat, že je nějaký Dalajláma. Tak to vůbec není. A na závěr řeknu jedno jediné, je to moje poslední vyjádření k osobě pana Janaty a jeho polopravdám, dedukcím a mnohdy i lžím. Volby byly tajné, nevím tedy, jak pan Janata může vědět, že mu Živanice nedaly hlas. A výsledek voleb říká, že delegáti chtěli změnu.

Výzva Deníku: Kopeme za čistý fotbal!
Máte pocit, že jste na fotbale viděli „levou"? Myslíte si, že sudí úmyslně nadržoval jednomu mužstvu?
Páni rozhodčí, chtěl vás někdo uplatit? Dostali jste pokyn, jak má zápas dopadnout? A co vy, hráči? Přišel za vámi někdo z tábora soupeře s nabídkou, abyste se tolik nesnažili?
Bojujte proti velkému českému nešvaru. Řekněte ne! A napište nám na sport.regionvc@denik.cz váš příběh.