Na okresním fotbalovém aktivu jsme se sice nesešli, ale s údivem jsem přijal zprávu od zástupce tohoto klubu, že trenérem postoupivšího Sokola Krouna je Chrudimák Michal Potužák. Jak chalupář k postu trenéra přišel, o tom čtěte v následujících řádcích.

„S fotbalem jsem začínal jako osmiletý na tehdejší Transportě Chrudim, kde jsem prošel všemi žákovskými a dorosteneckými kategoriemi až postupně do B mužstva a na půldruhého roku do A mužstva. Po vážném zranění kolena a roční pauze jsem rád přijal nabídku FC Nasavrky, kde se nám podařilo vybojovat po dvou letech I. B třídu," vzpomíná trenér Potužák. A jak to bylo dál? „V Krouně jsme koupili s manželkou před devíti lety chalupu a o minulých prázdninách jsem byl osloven staršími hráči, zda bych nepřijal uvolněný trenérský post. Mužstvo jsem převzal společně se Zdeňkem Bukáčkem, jenž má tým na starost přes týden. Dali jsme si za cíl hrát na čele okresního přeboru, případně se pokusit o postup."

V jarním finiši ztráceli, ale…

Sokol Krouna skoro celou sezonu kráčel v čele tabulky, vedl dokonce až o sedm bodů, ale na jaře začal ztrácet. Toho využily rozjeté Miřetice, které nakonec zaslouženě skončily první a po letech se vracejí do krajské soutěže. Shodou okolností i druhé místo, jak se nakonec ukázalo, bylo postupové do I. B třídy. V obci Krouna se jedná o historickou událost, jelikož zde ještě nikdy v minulosti na zápasy krajské soutěže diváci nechodili. „Jsem velice rád, že jsem u této slavné události mohl být jak s výbornou partou fotbalistů, tak i se všemi příznivci a dobře fungujícím Sokolem v čele s Liborem Peškem," libuje si Michal Potužák.

Slavnost při utkání proti Poličce

Kádr mužstva Sokol Krouna zůstane nezměněný, pouze na hostování by měli přijít minimálně dva hráči a šanci dostanou i nadějní dorostenci. Příprava na nový ročník začala v pátek 6. července, tréninky budou v režimu úterý pátek. „Co se týče přípravných zápasů, ty začínají od 14. července v pořadí Rváčov, Morašice, Polička, Litomyšl," říká trenér Potužák. V zápase proti Poličce bude slavnostně otevřeno nově zrekonstruované hřiště. Poté 4. srpna čekají nováčka I. B třídy oslavy 100 let krounského Sokola, k čemuž přispěli největší měrou právě fotbalisté A mužstva.

Začínají v Načešicích

Křest ohněm si nováček odbyde v sobotu 11. 8. od 17 hodin v Načešicích, což komentuje trenér Potužák slovy: „Tam nemáme co ztratit, ale můžeme jen získat." V dalším srpnovém programu se Krouna představí doma v neděli 19. 8. proti Hornímu Jelení a konečně v sobotu 25. 8. to bude zápas na hřišti dalšího účastníka pardubického okresu v Rosicích nad Labem. Lahůdkou bude čtvrté kolo, které se hraje sice až v září, kdy v neděli 2. 9. dojde na okresní derby, souboj obou postupujících: Miřetice přivítají Krounu! „Našim cílem je nedat nikomu nic zadarmo. S bojovností, která je pro naše mužstvo typická a zároveň nováčkovským elánem se chceme vyhnout sestupovým starostem," hlásí závěrem trenér Michal Potužák.

JAROMÍR DOLEŽAL