V Okresním přeboru se opět děly věci a dávno je tak zapomenuta podzimní část, v níž ty mančafty, co byly nahoře, vyhrávaly, a ty, co byly dole, zase prohrávaly. S trochou nadsázky by se mohlo napsat, že snad nikdo nechce být první… To samozřejmě není pravda, ale vedoucí příčka týmům na tomto místě sedícím nějak nevyhovuje.

Šlágr kola se odehrál ve Stolanech, v němž nakonec domácí lídr odevzdal všechny body třetím Tuněchodům. A asi zaslouženě, když zejména ve druhém poločase byli hosté lepší a šli si jednoznačně za svým cílem. U domácích se stále citelněji projevuje absence jejich top hráče Váchy, který ale s poraněnými žebry asi bude ještě nějaký ten čas chybět. Naopak se zdá, že Tuněchody jsou teď v naprosté pohodě a vidina špice tabulky tým žene po zisku Českého poháru za další metou. Jediné, co je tak prozatím může limitovat, je domácí azyl v Kočí, ale dle hlasu z kabiny prý mají zkušený kádr, který by se s tím měl vypořádat. Tak uvidíme.

Prohrál ale i další po podzimu velký favorit soutěže Junior Skuteč. Vzhledem k problémům, kterými si však teď Skutečští prochází (zranění a absence hráčů, možná i ztráta formy), se zase o tak velké překvapení na půdě Sokola Holetín jednat nemohlo. Domácí jsou zejména na vlastním hřišti opravdu silní a jen neradi tu rozdávají body. Když k tomu připočteme 27letého útočníka Wasserbauera (předminule jsem z něj omylem udělal veterána jeho otce), který vstřelil na jaře již pět branek a pořádně mu to v tuto chvíli „lepí", přesvědčil se o místní tvrzi i Junior. Na rozhodující gól pět minut před koncem se špatně odpovídá každému týmu. Domácí Sokol se touto výhrou vyšvihl již na páté místo tabulky!

Ztráty vedoucích týmů potichoučku polehoučku využívají Kameničky, které jsou již ostatním na dostřel a ještě mají domácí dohrávku se Stolany k dobru. Tentokrát si pro plný bodový zisk zajely do Zaječic, kde se postupem času rozehrály k dobrému výkonu a i sami domácí sportovně uznali, že zkrátka tentokráte na soupeře neměli.

Nejen na čele tabulky je veselo

Pořádně veselo ale není pouze na čele tabulky, věci se dějí i na jejím chvostu. Třeba podzimní „otloukánek" z Rozhovic již získal na jaře víc bodů než za celý podzim a už je dvanáctý. Že budou hosté na jaře pro každého přetěžkým soupeřem dokázali v sobotu v Chrasti, kde si v bojovném utkání připsali další jarní výhru a směle tak mohou vyhlížet k následující sobotě, kdy na svém trávníku přivítají současného lídra ze Stolan. Zápas jsem pochopitelně zařadil do Tip ligy a sám jsem zvědav, zda parta okolo Bakeše či Vávry dokáže Rozhovickým trochu „přistřihnout křídla".

Naprosto jiné starosti mají Prachovice. Počtvrté letos prohrály a v bitvě o šest bodů dokonce inkasovaly na hřišti Krouny pět gólů. A to mohou být ještě rády, protože domácí je jasně „přejeli" a konečná výhra mohla být klidně mnohem vyšší. Vždyť třeba domácí kanonýr Macháček nasázel hostům hattrick už za poločas. Krouna tak díky třem získaným bodům soupeři trochu odskočila, zatímco Holcim se již propadl na samé dno tabulky.

Tam ho totiž nemilosrdně poslala nečekaná výhra Svratouchu v Miřeticích. Zde ve vyrovnaném utkání Tatran brzy vedl, ale po přestávce nechal soupeře srovnat, a když neproměnil ani tři samostatné brejky, deset minut před koncem mu definitivní K.O. zasadil Janušínský. Domácí zpravodaj byl z výsledku a výkonu „přepadlý" ještě v neděli.

Naopak radost vládla v sobotu v Křižanovicích. Od počátku zápasu s Vítanovem byli domácí lepším mužstvem, z převahy ale dokázali v první půli vytěžit pouze jeden gól. No a když se pak krátce po přestávce „nechal vylejt" Bejr, mohlo být s Křižanovicemi zle. Jenže právě oslabení jakoby domácí semklo a dalšími dvěma brankami rozhodli o zaslouženém vítězství. Svůj podíl má na tom zejména útočník Ondra Pilař, opora mužstva a autor dvou branek.

Poslední utkání kola se odehrálo v Ronově, a přestože to tak z počátku vůbec nevypadalo, domácí se v něm rozešli se Svídnicí zřejmě spravedlivou remízou. Přitom Ronov už v 8. minutě vedl 2:0 a při vzpomínce, jak tu domácí nedávno udolali Skuteč, by zřejmě nikdo na Svídnické nevsadil. Jenže hosté zapnuli na vyšší obrátky a podařilo se jim nepříznivý stav otočit, takže fotbalisté z „městečka na dlani" byli nakonec rádi za vyrovnání na 3:3. Domácí zpravodaj ještě neopomněl vyzdvihnout výkon teprve 15letého svídnického gólmana Fuksy, prý „muže" zápasu.

3. třída tentokrát bez překvapení

Ve 3. třídě se tentokrát nějaké obří překvapení nekonalo. Minulý týden výhrou nad Dřenicemi „šokující" Rváčov přijel na hřiště současného lídra do Kočí sice opět s brazilským futsalistou Kilmerem, ale ten se tentokrát gólově neprosadil, domácí obrana v čele s brankářem Dostálem si jej prý zkušeně pohlídala. A tak když se již po deseti minutách trefil kanonýr Fantl, stačilo místnímu SSS jen předvádět svoji hru a v nastavení pečetit vítězství.

Z toho se radovaly i Dřenice, ale ani tentokráte to nebyla v jejich podání podzimní jízda. Výhru 2:0 vydřely až díky dvěma gólům v posledních pěti minutách, jinak si vylamovaly zuby na brankáři miřetické rezervy Zdražilovi, který se potkal s reprezentační formou a dlouho držel hostům vidinu na zisk bodu.

Vydřít si výhru musely i třetí Rosice v domácím utkání s Orlí. Nakonec se spokojily s těsným poměrem 2:1, ale ke špatnému počasí a prý i nepovedenému výkonu rozhodčího se už asi ani jeden z týmů nechce vracet.

Naopak s chutí si zastřílela posílená rezerva Slatiňan, které přijel jako sparingpartner k zápasu soupeř z Horního Bradla. Hosté sice bojovali, po přestávce ale již zkušenostem a umu Spartaku nemohli odolat a nakonec odjeli domů se šestkou. Ještě že už má Bradlo dva těžké soupeře za sebou.

V silné sestavě přijela i rezerva Heřmanova Městce do Hrochova Týnce, ale tento mladý mančaft asi v tomto složení bude běžně nastupovat (áčko hrálo ve stejný čas). Ještě by tak Jiskry mohla míchat kartami. Zejména v první půli byli hosté lepší, a tak je zisk všech bodů spravedlivý. Remízou 1:1 naopak skončil v tomto utkání poměr červených karet.

V posledních dvou zápasech se radovali hosté. Bořice celkem jasně vyhrály v Trhové Kamenici, Ctětín zas nejtěsněji zvítězil v Bítovanech. Tomuto utkání by prý více slušela remíza, ale na to se historie neptá a další nepříjemná porážka jen stále více strhává domácí celek do sestupových vod.

Oproti vyšší třídě se v té čtvrté „něco dělo". A radost z toho určitě nemají v Míčově, které jsem minule vychvaloval za výborný obrat s Ronovem B a pomalu je „strkal" výše. Jenže oni tentokrát nezvládli zápas v Chroustovicích, a tak se jim vedoucí rezerva Kameniček domácí výhrou s Městcem zase vzdálila na šest bodů. Navíc je přeskočila i Luže B, která pro změnu udolala doma rezervu Tuněchod.

Další překvapení se pak zrodilo v Nasavrkách, kde místní posílené béčko totálně vybouchlo s posledními Žlebskými Chvalovicemi a nechalo tak soupeře radovat se teprve z druhé letošní výhry. Spokojen po tomto kole byl po výhře ve Vítanově i Bojanov, a také rezerva Ronova, která doma nastřílela Krouně B čtyři fíky. Nebyla to ale rekordní výhra tohoto kola, sedmi „buřty" smázla doma rezerva Načešic Jenišovice. Škoda, že si její hráči také nenechali něco pro áčko.

A zase to hlášení…

Na samotný závěr se opět musím zastavit u hlášení výsledků. První kola jakž takž šla, tentokráte se ale zase dopisovatelé vyznamenali :-( Hned čtyři výsledky (z toho dva dokonce ze soboty) jsem naháněl večer před uzávěrkou a tabulky počítal už skoro po ní. Já chápu, že ten, kdo má hlášení na starost, prostě někdy nemůže nebo je třeba nemocný, ale přece není v klubu jediný! Stačí, aby někomu předal mé, pro fotbalisty snad již notoricky známé číslo 724 792 669, a ten dotyčný mi buď v neděli ráno po deváté (sobotní utkání), nebo hned po nedělním střetnutí třeba se zápisem v ruce zavolal, já už si jej vyzpovídám. Opravdu chci, aby čtenář dostával co možná nejpodrobnější a aktualizované informace, ale nejsem kouzelník. A když si vzpomenu, že tento víkend začínají zápasy až v 16:30 a doba mé závěrky se nemění, polévá mne pomalu pot na čele.

RADEK PECINA