Okresní přebor

Třeba o postupujícím v Okresním přeboru je prakticky rozhodnuto. Stolany si opět s chutí zastřílely, když tentokrát byl jejich „obětním beránkem" celek Křižanovic (7:2), což se však celkem očekávalo. Druhé Tuněchody ale v domácím azylu na hřišti v Kočí nestačily na třetí Skuteč a po porážce 0:2 zaostávají za lídrem soutěže již o 10 bodů. V minulém komentáři jsem psal, že pokud by se Tuněchodům povedlo tehdy sedmibodovou ztrátu dohnat, byli by okresní fotbaloví příznivci v šoku. Po vyjití článku jsem byl dotazován, proč „v šoku", když Tuněchody jako jediné dokázaly v letošní sezoně lídra ze Stolan dvakrát porazit. To sice jo, ale dohnat v pěti kolech při současné formě obou týmů toto manko by podle mě šokem bylo. A po tomto kole si dovolím napsat ještě víc o postupujícím do 1.B třídy je jasno. Samozřejmě podle tabulky tomu tak ještě stoprocentně není, avšak fotbaloví fajnšmekři to ví. Neříkám, že Stolanští budou slavit již v sobotu v Holetíně, přeci jen Sokol je doma hodně silný a Tuněchody to ve Vítanově také jistě nezabalí, ale čas oslav okresního krále se blíží.

Zato situace na chvostu tabulky dostala po výhře Prachovic s Ronovem (4:2) nový náboj. Domácímu Holcimu přišel první jarní tříbodový zisk právě vhod, aby ještě mohl rozdmýchat jiskřičku naděje k záchraně a předat Černého Petra jinému celku. Třeba Zaječicím, které si o něj posledními výkony hodně říkají. Místní borci totiž prohráli popáté v řadě, tentokrát 3:2 v Miřeticích, a jejich náskok na Prachovické se zmenšil na pouhé dva body. Tuto neděli hostí Zaječice ve svém pěkném areálu Ronov nad Doubravou a výsledek bude pro oba zúčastněné hodně důležitý. Také proto jsem toto utkání zařadil do naší tipovací soutěže Tip ligy.

Ale bezprostředně namočení nejsou jen výše uvedené mančafty Prachovic a Zaječic. Výskat si rozhodně nemůžou ani v Krouně, která prohrála v Rozhovicích 0:2, a to si ještě může mnou ruce. Domácí byli po všech stránkách lepší a skóre tam mohlo být pro hosty podstatně krušnější.

No a čtvrtým do party týmů, bezprostředně bojujících o záchranu, je Svratouch. Ten zase doma nestačil, pro mě nečekaně, na Vítanov. Sokol se sice ujal v úvodu druhé půle vedení, ale pak přišlo jedno nedorozumění v obraně, dvacet minut před koncem gól Kučery a domácí průšvih byl na světě.

Radost naopak zavládla v Chrasti. Domácí sportovní klub zde zejména díky první půli porazil Holetín 3:1 a stále může živit naději na konečné páté místo tabulky, na němž je s náskokem dvou bodů právě jeho soupeř, který znovu jen potvrdil, že je na venkovních trávnících poloviční.

Poslední utkání tohoto kola skončilo dělbou bodů, a to zřejmě zaslouženou remízou mezi Svídnicí a Kameničkami (2:2). Oba týmy jsou však v horní polovině tabulky, a tak se pro ně relativně nic nedělo.

3. třída

Oči hráčů a příznivců 3. třídy byly tentokráte upřeny na dva stadiony, a to do Dřenic a Ctětína. Tedy, po pravdě, asi spíše pouze do Ctětína, protože s výhrou rezervy Slatiňan ve Dřenicích se dalo počítat. Taky to tak dopadlo, a že to domácí odskákali sedmi góly nikoho moc nepřekvapilo. Zato střetnutí ve Ctětíně, kam dorazil současný lídr z Kočí, bylo o něčem jiném. Hosté pozici nejlepšího celku soutěže nepotvrdili, sehráli s místním Tatranem vyrovnanou partii a když dvacet minut před koncem neproměnili ani pokutový kop, zdálo se, že si mužstva rozeberou po bodu. Ve čtvrté minutě nastavení se ale SSS podařilo vstřelit vítězný gól, když hrdinou okamžiku se stal Smetana. Hosté si pak od domácích příznivců vyslechli řady narážek o koupení zápasu a podobně, ale to je mrzet nemusí, přežili to. Hlavní pro ně je, že si udrželi před stíhajícími Slatiňany B stále náskok pěti bodů a ani případná porážka tuto neděli ve vzájemném zápase je z prvního místa nesesadí.

Třetím z týmů, jenž dokázal tento týden zvítězit venku, byl Rváčov, kterému k tomu na hřišti rezervy Miřetic (3:4) pomohl hattrick futsalisty Kilmera. O výhře navíc rozhodl tento Brazilec v 88. minutě a asi tak definitivně strhl z domácích nálepku remízového krále, která jim po podzimu tak pasovala. Trenéra Tatranu Břéťu Řezníčka tak v neděli mohla těšit jen jedna věc, a to, že oba zbylé „namočené" celky dopadly ještě podstatně hůře. Trhová Kamenice totiž inkasovala na hřišti v Orli náklep 7:1, čímž si domácí spravili chuť po minulém desetigólovém přídělu od rezervy Slatiňan.

No a Bítovany zase vyfasovaly sedmičku od Hrochova Týnce (7:0), když v zápase se nejvíce zaskvěl autor třech branek Polnický. Pro vesničku, která pamatuje v nedávné minulosti krásné fotbalové časy, se tak zřejmě jedná o definitivní K.O., protože ztráta sedmi bodů na předposlední Trhovku je při jejich dosavadním zisku (11 bodů) asi nedostižitelná, zvlášť když ještě hrají s prvními třemi mužstvy soutěže. Více napoví jejich nedělní domácí souboj s Orlí, ale když vezmu v potaz, že se na přilehlém parketu v sobotu koná rockový festival Bítovanská noc, tak jsem spíše schopen uvěřit, že tamní borci více vyniknou na něm, než-li v neděli na hřišti. Ale uvidíme, nechci je shazovat, třeba překvapí.

První jarní porážku musely skousnout Bořice (2:0), a to v heřmanoměstecké Bažantnici. Místní rezerva nastoupila mírně posílena a právě hráč áčka Tiler dvěma góly rozhodl o rozdílení bodů.

Také v posledním střetnutí kola se radovali domácí, tentokrát Rosice, které smetly Horní Bradlo 6:0. Přitom po prvním poločase to na tak vysokou výhru nevypadalo, ve druhém se ale rozstřílel Geguš a jeho pět gólů dodalo domácím křídla.

4. třída

Ve 4. třídě se zrodily dvě překvapivé věci. Rozhodně jsem nečekal, že jasný lídr soutěže Luže B přenechá na svém hřišti všechny body rezervě Načešic (1:4). O zápase toho moc nevím, ale střetnutí muselo vyjít hostujícímu útočníku Joštovi, autoru hattricku.

Za další překvapení se dá určitě považovat domácí vysoká porážka Nasavrk B od rezervy Chroustovic (0:5). Když k tomu připočtu i remízu Kameniček B v Jenišovicích (1:1), tak jediné mužstvo z čela, které zaváhání lídra soutěže využilo, byl Míčov, který si v dražkovickém azylu dokázal poradit 4:2 s rezervou Tuněchod. Míčovští se tak dotáhli na Luži na pět bodů a tuto sobotu ji přivítají doma. Šlágr 4. třídy jsem proto výjimečně zařadil i do Tip ligy Chrudimského deníku.

Na samý závěr jsem si nechal ostudu kola, a to nedostavení se mužstva Krouna B k utkání ve Žlebských Chvalovicích. Na jednu stranu beru, že když hraje áčko a béčko v jednom termínu, lidé fotbalisté se nedostávají. A když se k tomu přidá i semifinálový zápas České hokejové reprezentace s Kanadou na MS, je to totální průšvih, ale hosté to měli řešit jinak. Chvalovičtí by možná na změnu času, nebo i celého termínu utkání rádi přistoupili…

RADEK PECINA